Nieuwsbrief - oktober 2024
 
Scheldemeander Gent-Wetteren
Werken Bastenakkers gestart en 2 nieuwe fiets- en voetgangersbruggen
In Bastenakkers zijn eind september 2024 de werken gestart aan het nieuwe gecontroleerde overstromingsgebied (GOG). Dit wordt het meest stroomopwaarts gelegen GOG aan de Schelde en zal overtollig water bufferen bij extreem stormweer. De werken duren nog tot 2027. Bekijk hier meer info.

Ook goed nieuws voor de fietsers. In de nacht van donderdag 3 oktober op vrijdag 4 oktober werd de nieuwe fiets- en voetgangersbrug geplaatst over de Schelde ter hoogte van de Gentbruggesluis. Ontdek hier hoe het in zijn werk ging. Maar ook de nieuwe fiets- en voetgangersbrug (Brug Noord) over de Schelde tussen Destelbergen en de Gentbrugse Meersen komt opnieuw een stap dichterbij. Het openbaar onderzoek hierrond loopt nog tot 2 november 2024.

Demervallei
Werken tussen Betekom en Werchter aangevat
In de Demervallei tussen Betekom en Werchter zijn de werken gestart om de natuurlijke loop van de rivier te herstellen. Zo boeken we dubbele winst: meer waterveiligheid én meer natuurontwikkeling. Meer ruimte voor water in de vallei helpt het water te bufferen bij zware regenval, waardoor we wateroverlast voor omwonenden vermijden.

Ontdek hier welke ingrepen dit jaar nog gepland zijn:
Vallei van de Grote Nete
Inrichtingswerken in het Zammelsbroek
De vallei van de Grote Nete loopt op tal van plaatsen risico op zowel overstromingen als droogte. Daarom investeren we in het kader van het Sigmaplan in natte natuurgebieden. In het Zammelsbroek creëren we een gevarieerder en open landschap met natte natuur. In eerste instantie maken we de vallei terug open tussen de Grote Steenweg, Veerleseweg en de Grote Laak. Ook de werken aan de beleefplek in Laakdal starten binnenkort.
Antwerpse Scheldekaaien
Het Masterplan Scheldekaaien is volop in uitvoering
De Scheldekaaien in Antwerpen krijgen een grondige facelift. Goed voor meer waterveiligheid en een nog gezelligere plek aan het water. De kilometerslange kaaimuur is praktisch opgedeeld in zeven zones – van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. In elk deelgebied passen we een specifieke stabilisatietechniek toe, afgestemd op de toestand van de kaaimuur en het toekomstige gebruik. Het afgelopen jaar hebben we knap verder gebouwd aan het Masterplan Scheldekaaien, en ook de volgende jaren staan er nog tal van ingrepen op de planning.

Nete en Kleine Nete
Meer natte natuur in Mondingsgebied Grote Nete
In het ‘Mondingsgebied van de Grote Nete’ in Berlaar zijn we gestart met de inrichting van vloedvlakte 7. Deze zone van 2,14 hectare, ter hoogte van de monding van de Berlaarse Laak in de Grote Nete, richten we in als een wetland met natte ruigten, open water en rietpartijen. Zo krijgt de biodiversiteit een stevige boost én maken we het gebied weerbaar tegen verdroging.
Cluster Kalkense Meersen
Evolutie van riviernatuur in Bergenmeersen
Sinds 2013 is Bergenmeersen in Wichelen een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. Dat betekent dat een gecombineerde in- en uitwateringssluis elke dag water in en uit het gebied laat stromen op het ritme van het getij. Zo ontstaat er unieke zoetwatergetijdennatuur, en meer specifiek een wilgenvloedbos. In onderstaande video zie je hoe die prachtige riviernatuur zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.
 
Het Sigmagazine 2024 staat online!
Het nieuwe Sigmagazine is er! In dit magazine blikken we – naar goede gewoonte – even terug op alle Sigmaplan-realisaties van het afgelopen jaar, maar kijken we ook al vooruit. Met trots tonen we waarmee we bezig zijn: de Schelde en haar zijrivieren meer ruimte geven, voor meer waterveiligheid én meer natuurontwikkeling in Vlaanderen. Veel leesplezier!
 
Een initiatief van