Het museumteam popelt om de plannen van het nieuwe museum aan je voor te stellen!
Vissersverhalen - tekst en foto's © Navigo Nationaal Vissersmuseum Oostduinkerke

In NAVIGO-museum komt een potvis wonen: in 2023 ontvangen we je in een gloednieuw museum

De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het NAVIGO-museum. Want om het skelet van 17 meter te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten. 

Tijdens de zomermaanden van 2021 kunnen bezoekers nog eens een glimp van het ‘oude’ museum komen opvangen.

De opening van het nieuwe museum is gepland in de loop van 2023. Ondertussen vindt ook de eerder geplande bouw van een nieuwe depotruimte en demonstratiekeuken plaats.

Dit project voeren we uit i.s.m. HAVANA architectuur, o.l.v. Bert Haerynck. 

Een nieuwe museumvleugel, een nieuw gezicht, een nieuwe toegang!

De nieuwe toegang bevindt zich in de Vrijheidstraat. Het ruime onthaal is de draaischijf van het museum: vanaf hier start je je bezoek in de potviszaal, bezichtig je de expo, bezoek je het vissershuisje of snuister je rond in de museumshop.
Ontdek de plannen!

Kijkdepot met kooktheater: materieel én immaterieel erfgoed

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Ook wordt er een demonstratiekeuken voorzien. Hier zal de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis doorgegeven worden aan het publiek.
Kijk even mee... 
 

24 april: Online quiz 'Koksieds Erfgoedkraksje'

Doe op zaterdag 24 april mee met onze digitale erfgoedquiz. Wat weet jij écht over de geschiedenis van de Duinenabdij of onze vissers? Is kunst of muziek meer jouw ding? Het Abdijmuseum Ten Duinen, het NAVIGO-museum, de dienst Cultuur & Erfgoed en de Archiefdienst slaan de handen in elkaar: samen met de collega's hebben we zo'n toffe vragen gemaakt dat de antwoorden op vragen die je niet wist, ook een cadeautje zullen zijn... We maken er vooral een gezellige online avond van. Kom dat zien!

Gidsen gezocht! 

Kriebelt het bij jou om te gidsen in ons nieuw museum? Dan moet je eerst K-ambassadeur worden. Elke gids in Koksijde heeft dit K-waliteitslabel. Geef je nu op, de opleiding start binnenkort! Daaropvolgend richten we dan een opleiding in om in het museum te gidsen. 
Ik doe mee! 

Object in de kijker: naalden om netten te breien

Dat netten belangrijk zijn voor de meeste vissers, hoeft geen betoog. Al worden de meeste netten tegenwoordig machinaal gemaakt, in het maritiem onderwijs is het breien van netten toch nog steeds een vak. Aan boord moet een reparatie snel worden uitgevoerd. Ook voor onze strandvissers, die netjes leggen of gaan kruwen, is het interessant om te weten hoe je een gat of een scheur kunt herstellen. Het breien heeft hier niets te zien met wol en rechtse en averechtse steken. Bij NAVIGO-museum hebben ze het over de driebeen, school of maas. Wist je dat team-NAVIGO lessenreeksen organiseert?
Leer meer... 
©Navigo - Nationaal Visserijmuseum - Volg ons op Facebook en Instagram