Zepert voor Botenbeurs                           
Bij het samenstellen van deze Nautische Nieuwsbrief proberen we te bekomen van het niet doorgaan van de Hiswa te Water. Veel van de auteurs waar we een warme band mee hebben opgebouwd, zouden hun boeken signeren. Erg jammer dat dit niet door kon gaan. Afgezien van het werk van het bestellen van nieuwe boeken en het afbestellen daarvan, was er vooral de verbijstering dat raceauto's en voetballen wel mogelijk waren. Maar we maken nieuwe plannen om de voortdurende gevolgen van corona een beetje om te buigen.
Hopelijk hebben veel van onze klanten wel een mooi vaarseizoen gehad. De zeezeilers gingen dit jaar niet naar Engeland, een gevolg van de Brexit en lock-down. Maar aan de kusten van Noord Duitsland, Denemarken en Zweden waren vele Nederlandse vlaggen te zien. De gebruikelijke stress van het terugvaren door de Duitse Bocht werd door ZeilNoord een stuk minder door de adviezen van René Vleut.

© L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia.
       Nieuwe boeken                                     
 
Het verhaal van een schip,
De Kromhout uit 1907
het schip en haar 8 eigenaren
 
klik op de cover voor de webshop
 
De Kromhoutwerf in Amsterdam bouwde, naast schepen, ook scheepsmotoren. De werf bouwde in de jaren 1907 en 1908 een demonstratievaartuig voor de Kromhout motor. Achter het schip de Kromhout schuilen veel fantastische familieverhalen. Frans Brokx is de huidige eigenaar en maakte een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen in het bestaan van het schip en de levens  van de verschillende eigenaars.
‘De Kromhout 1907’ geeft een fraai tijdsbeeld over de watersport in de vorige eeuw.
 
Dick in druk
Koershouden met sheet-to-tiller
 
Watersportmedia maakte het e-boek 'Zeilen met losse handen.(www.ljharri-watersportmedia.nl/product/2208796/zeilen- met-losse-handen)  Er was behoefte aan een gedrukt boek over dit onderwerp. In samenwerking met Uitgeverij Lanasta verschijnt de gedrukte editie.
Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heb je niet nodig om je boot zelfsturend te maken. Dat heet: 'sheet-to-tiller' wat betekent koershouden met stuurzeilen.Sheet-to-tiller is geen duur en voltage-afhankelijk apparaat maar een slimme techniek die niets kost en waar niets stuk aan kan gaan.
 
klik op de cover voor de webshop
 
Alles over de zee
 
In Open Zee Inzichten  en Verborgen Zee Aanzichten van schrijver-zeekapitein Jaap de Jong komen diverse aspecten van de zee en de zeevaart aan bod, zoals de kleur van de zee, de geschiedenis van havens, de ontwikkeling in het zeerecht, de wisselende vorm van wolken, de ontdekking van de Grote Oceaan, de kunst van de vroege navigatie, maar ook het leven en lot van een zeeman.
In 2017 verscheen het eerste deel onder de titel Verborgen Zee Aanzichten. Het nieuwe deel, Open Zee Inzichten gaat een stap verder én vormt een aanvulling. Ook dit deel geeft een zee aan informatie en is door de vele prachtige illustraties een fraai kijk-, lees- en bladerboek dat een ruimer beeld schetst van zee- en scheepvaart. De twee delen worden als set verkocht.
klik op de cover voor de webshop
 
       De vleutvloot op thuisreis                   
 
Aan het einde van een Oostzeereis blijft de vraag: 'hoe komen we door de Duitse Bocht'. ZeilNoord moderator René Vleut routerde ook dit jaar de thuisreizigers. Er werd al gesproken over de 'Vleutvloot' en - omdat het beste moment zicht gedurende de nacht zich voltrok - werd ook al gesproken over de 'NachtVleut'.
In de volgende Nautische Nieuwsbrief ook het nieuws over de ZeilNoord Bloemlezing 2021 die nu verschijnt onder de titel 'Jaarboek 2021' met veel verhalen en informatie.
 

    Toch nog beurzen ?                            
 
Ook de beurs Tradionele Schepen die gepland was voor 12 t/m 14 november in Den Helder gaat niet door. We wensen ook deze organisatie sterkte met de voorbereiding voor 2022.
En nu hopen we dat Boot Holland, dat gehouden wordt in Leeuwarden van 9 t/m 13 maart 2022, wel door kan gaan.


 
 
     Openingstijden                                    
 
Nadat de deuren weer open mochten hebben we de openingstijden aangepast.
Zowel Observator als L.J. Harri zijn open:
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
en op afspraak.
 


      Opnieuw verschenen                        
 
Alle ballast overboord
 
Onze eigen Klaas Jan Hoeve maakte -destijds als uitgever van Hollandia- samen met drie auteurs een boek over zijn eigen passie. In samenwerking met de Catamaran en Trimaran Club is het boek nu weer beschikbaar.
klik op de cover voor de webshop
 
    Cursussen :   Astro en Zeemanschap              

           
 De cursussen van Dick Huges blijven vele zeilers trekken. De astrocursussen zijn er ook dit jaar in twee varianten: Astro-Light en Astro-Zon. De eerste is een basiscursus en de tweede leert de navigator een zonsbestek maken.
De cursus ZRZ - Zelfredzaam Zeemanschap - leert de schipper en bemanning wat te doen als de vele nuttige hulpmiddelen niet meer werken; "What now skipper?"

ZRZ-dag bij Harri A’dam:
                 zaterdag 9 oktober
Astro-Light bij Harri A’dam:
                  zaterdag 6 november
Astro-Zon bij Observator R’dam:
                  zaterdag 13 en zondag 14 november
Astro-Zon bij Harri A’dam:
                  zaterdag 8 en zaterdag 15 januari 2022
 
Aanmelden voor astronavigatie via de website http://www.sextantnavigatie.nl
Aanmelden voor Zeemanschap via de website
 
      Nautisch antiek                                        
 
In Rotterdam, op het Noordereiland, is een heel bijzonder schilderij aangekomen. De havens van de Maasstad zagen er ruim een eeuw geleden heel anders uit dan we nu kennen.Dit fraaie schilderij van H. Wiegman wacht op een liefhebber van maritiem Rotterdam.
 

 
         Kalenders 2022                     

2022 komt alweer in zicht en we hebben daarom dan ook weer een fraaie serie kalenders van Flying Focus voor 2022 beschikbaar. Fotograaf Herman IJsseling selecteerde zoals ieder jaar foto’s voor de kalenders uit de duizenden opnames die hij vanaf Texel boven allerlei schepen en objecten maakte.
Bij ons verkrijgbaar :  Binnenvaart, Gale Warning, Offshore, Scheepvaart en Tug & Workboats; allemaal voor de vriendelijke prijs van € 18,50 per stuk.  Nieuw is de kalender ‘Zeilen’ die een iets groter formaat heeft met prachtige traditionele zeilschepen onder vol tuig op zee. (€ 22,50 per stuk). In beide winkels verkrijgbaar.
         De nieuwe webshop 
 
Onze winkels in Amsterdam en Rotterdam liggen in de steden die, gezien de Coronabesmettingen, aangemerkt werden als ‘riskant’. Dus trachten we ons aanbod -ook - online meer onder de aandacht van onze klanten te brengen.
Daarnaast was de oude webshop bij Luondo een beetje sleets geworden. Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief staat de nieuwe webshop online en werd
de oude vervangen.
 
Klik op onderstaande afbeelding voor de webshop

werd veel bezocht           
 
We combineerden het aanbod van digitale partner Watersportmedia met dat van de twee 'stenen winkels'. Dat leverde meteen een probleem op: de 30.000 boeken en 80.000 kaarten passen vanzelfsprekend niet in een overzichtelijke webshop. Omdat veel van de beurzen - waar u ons vaak ontmoette - niet doorgaan, hebben we in ieder geval de afgeprijsde boeken meegenomen en ook de adviezen van onze boekhandelaren.



                                                     Social Media                                                               
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's bijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052
Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com