Een ontketend seizoen                            

U heeft de Nautische Nieuwsbrief een tijdje moeten missen. Immers, de winkels waren amper open en ook de leverantie van nieuwe kaarten en boeken liep vaak vast. Deze editie van de Nautische Nieuwsbrief valt op uw digitale deurmat terwijl de coronacrisis lijkt af te nemen.
Nu we weer open mogen voor publiek, hebben we ons voorbereid op een enthousiaste groep van liefhebbers die weer gezellig tijd komen nemen om door onze winkel te grazen. Welkom!  
We hebben u gemist en we zien ernaar uit om u weer te spreken. Met de voorbereidingen voor het seizoen ging het goed, al heeft bijvoorbeeld de Brexit merkbaar gevolgen gehad voor de levering van producten uit het Verenigd Koninkrijk. We hebben met onze mensen nagedacht over de winkeltijden en dat heeft ertoe geleid dat we die hebben aangepast.
We zijn er klaar voor en zien uit naar uw reisplannen voor deze -hopelijk coronavrije - zomer.

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia.
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
       Nieuwe boeken                                     
 
Een smakelijk zomerboek
 
"Misschien wel het leukste zomerboek"  meldt het persbericht. We kunnen het daar alleen maar mee eens zijn. Goed geschreven, leuke invalshoek en een fijn cadeau voor iedereen die van het Wad houdt.
 
klik op de cover voor de webshop
 

 
De oceaan door de ogen van een bioloog
 
Rob Biersma is een zeilende bioloog. Hij zeilde naar Suriname met het jacht 'Rissa'. Behalve een verdienstelijk zeilverhaal ook ontmoetingen met zeeleven waar Rob smakelijk - en goed geïnformeerd - over vertelt.
 

 
Plastic in zee
 
Nog een bioloog: Merijn Tinga surfte langs de Noordzeekust en voer met een suboard de Rijn af. Zijn opmerkelijke reis, begonnen op het strand van Noordwijk, mondt uit in een strijd tegen het hele systeem, van de politiek tot het bedrijfsleven. Zijn verhaal, vol hoogte- en dieptepunten, toont aan dat iedereen het verschil kan maken: dankzij Merijn komt er per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes.
 
 
Een kip als crew
 
Op sociale media viel het verhaal van Guirec Soudee al snel op:  met een kip aan boord op wereldreis. Nu is er het boek. De reis - via Groenland en Kaap Hoorn - is bijzonder en dankzij Guirecs vindingrijkheid, bijzondere ontmoetingen en doordat Monique af en toe een eitje legt en daarmee zijn ergste honger doet vergeten, komen de twee uiteindelijk weer veilig aan na hun ongelofelijke reis.
 
.
 
Hollandia Vaarwijzers in nieuw jasje
 
In vrijwel elke boordbibliotheek staat wel een Hollandia Vaarwijzer. René Vleut, Jan Heuff en Michiel Scholtes (de laatste in samenwerking met Peter Schermer) maakten nieuwe edities.

 
 
 
 
 
Wedstrijdreglement in notedop
 
Nu  sportwedstrijden weer mogelijk zijn, komt ook het wedstrijdzeilseizoen weer op gang. Henk Plaatje maakte weer een toegankelijk boekje over de belangrijkste wedstrijdregels voor de komende jaren.
 

 
Redactie zoekt Nederland
 
De redactie van Zeilen gaat graag  op pad. Dat begon ooit met de reizen van Henk Bezemer naar de Azoren, via de reizen naar Engeland van de 'Flow' van Klaas Jan Hoeve, Michiel Scholtes en anderen, naar de huidige redactie die, geconfronteerd met de coronasituatie,  weer eens de vaderlandse wateren opzocht.
 
 
    Toch nog beurzen ?                          
 
Tijdens het verzenden van de deze nieuwsbrief was - ook vandaag - in het nieuws dat er veel versoepelingen komen, ook voor evenementen. De organisatie van de Hiswa te Water is vol vertrouwen dat de beurs op 1 t/m 5 september dit jaar kan doorgaan.
L.J. Harri-Observator-Watersportmedia is ook nu weer vanzelfsprekend van de partij..
Ook de organisatoren van de Traditionele Schepen beurs mikken voor deze beurs op 12, 13 en 14 november.
Net als musici en acteurs zien we er naar uit om u weer 'live' en in goede gezondheid te ontmoeten.

 
   Openingstijden                                    
 
Nadat de deuren weer open mochten hebben we de openingstijden aangepast.
Zowel Observator als L.J. Harri zijn open:
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
en op afspraak.
 


     Overzeilers in het digitale tijdperk           
 
We weten dat de meesten van u inmiddels op digitale kaarten varen. Afgezien van het het feit dat de kwaliteit en betrouwbaarheid nogal verschilt tussen verschillende aanbieders, blijft het ook nuttig en veilig om daarnaast de papieren kaarten mee te nemen. Al was het alleen maar voor het overzicht is het een goed en veilig idee om in elk geval de overzeilers aan boord te hebben. Een kwestie van goed zeemanschap.
De meeste overzeilers worden geleverd door de British Admiralty. Voor de Noordzee zijn dat bijvoorbeeld de plankaarten 2182 A, B, C en D van de British Admiralty waarvan de kaarten B, C en D deze maand een nieuwe editie kregen.
Als plankaart kunnen ook de NV Pilot kaarten uitkomst bieden. Deze zijn amper bijgewerkt, maar gunstiger geprijsd dan de BA overzeilers.
 


 
 
 
   Printstraat voor British Admiralty            
 
Vooruitlopend op de Brexitproblemen hebben we in Rotterdam de mogelijkheid gecreëerd om alle BA kaarten te drukken in onze eigen printstraat. Waar geen 'jachtkaart' beschikbaar is, brengt BA altijd uitkomst.



       Bloemlezing ZeilNoord 2020                        
 
De 2020 editie van de Bloemlezing ZeilNoord kan vooral dienen als inspiratiebron voor al die zeilers die voor de eerste keer naar de Oostzee gaan. Na het succes van de vorige editie bleven tot ver in het najaar deelnemers hun ervaringen delen.
Klik op de voorpagina voor de link.

    Noordzeilers naar Zweden,Duitsland en Polen     
  
In de steeds succesvollere facebookgroep 'ZeilNoord' gaven vele deelnemers aan dat ze 'om de oost' gingen, Het oostelijk bekken van de Oostzee is populair geworden, soms ook door iets makkelijker toegankelijke corona-maatregelen.
Klik op het plaatje voor ZeilNoord
 
De twee bloemlezingen die onstaan zijn vanuit de facebookgroep beleven een enorme aandacht, vaak met juichende reacties.
René Vleut schreef de Vaargids Baltische staten. In samenwerking met diverse medezeilers van 'ZeilNoord' ontstond een praktisch e-boek over de wonderschone kusten ten oosten van Gdansk. Het e-boek vindt u in de webshop. Nu leverbaar.

                              Klik op het plaatje voor de link.

                      
     Nautische instrumenten                             
 
"Breeuwen klaar: ijzers aan de wand"
 
Zoiets moet de eigenaar van deze set breeuwijzers en een fraaie antieke klophamer vast gedacht hebben. Een bord vol nostalgie, met referentie aan bloed, zweet en tranen. Want het aloude ambacht om met zogeheten Apenhaar (gedroogde kokosvezel gedrenkt in koolteer) de naden tussen de gangen van een houten schip te dichten is er een van volharding en discipline. Een dunner reepje Apenhaar of een stukje overgeslagen betekent meteen een potentiële plek voor nieuwe lekkage of zelfs het begin van uitspoeling van het breeuwsel tijdens een hobbelig vaartochtje. In het vlak van het schip worden kleine gaatjes gestopt met een flinke schop zaagsel dat zich in de minieme open naden vastzuigt. Eenvoudig maar uiterst effectief. Met de komst van het rubberen van de naden kon het breeuwgereedschap aan de wand, getuige deze nieuwe aanwinst in de winkel op het Noordereiland.
 

 
    Kaarten en pilots                                     
 
 
 
     Frans Maas                                         
 
Wie Frans Maas kent denkt Standfast. De naam van een eigenzinnige werf in Breskens die zich ontwikkelde in een tijd dat kevlar, epoxy en dynema geen vanzelfsprekende fenomenen waren. Opgegroeid met houten rompen, katoenen tuig en niet-elektronische navigatie doorleefde Frans de schepen waarin hij voer en dat leidde tot zeer karakteristieke ontwerpen. Ook het feit dat Frans al dan niet in het illustere gezelschap van plaatsgenoot Piet Vroon zeer actief aan wedstrijden deelnam (hij zeilde maar liefst 20 keer de Fastnet Race) maakte van hem een praktijkontwerper pur sang. Het tragische einde dat Frans beschoren was onderstreept nog eens de statuur van Maas als vakman en ervaringsdeskundige. Men heeft Frans bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd verrast met een boek waarin op heldere wijze zijn leven wordt belicht. Met verhalen over de ontwerpen en over de vele reizen. Een prachtig tijdbeeld uit 2002.
Door een toeval kregen wij de beschikking over een ongeopende doos met het boek Frans Maas One – Off !
Zolang de voorraad strekt.
Klik op het omslag voor de webshop

         De nieuwe webshop 
 
Onze winkels in Amsterdam en Rotterdam liggen in de steden die, gezien de Coronabesmettingen, aangemerkt werden als ‘riskant’. Dus trachten we ons aanbod -ook - online meer onder de aandacht van onze klanten te brengen.
Daarnaast was de oude webshop bij Luondo een beetje sleets geworden. Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief staat de nieuwe webshop online en werd
de oude vervangen.
 
Klik op onderstaande afbeelding voor de webshop

werd veel bezocht           
 
We combineerden het aanbod van digitale partner Watersportmedia met dat van de twee 'stenen winkels'. Dat leverde meteen een probleem op: de 30.000 boeken en 80.000 kaarten passen vanzelfsprekend niet in een overzichtelijke webshop. Omdat veel van de beurzen - waar u ons vaak ontmoette - niet doorgaan, hebben we in ieder geval de afgeprijsde boeken meegenomen en ook de adviezen van onze boekhandelaren.



                                                     Social Media                                                               
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's bijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052
Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com