Op Stoapel Nieuwsbrief juli 2020
Tentoonstelling - gadgets - verhuis Hensenkraan - Terugbetaling uitstap - drone - Boelschepen van toen: Jagat Samrat - Naambord Godetia
NIEUWSBRIEF juli 2021

Kom langs op onze zomertentoonstelling DE ZAAT BLAAST

Erfgoedvereniging Op Stoapel belicht de geschiedenis van 165 jaar scheepsbouw in Temse met aandacht voor de mens, de Zaatman (en -vrouw). Aan de hand van foto’s, beeld- en geluidsfragmenten, objecten (o.a. gereedschap), tekst en uitleg… wordt Boelwerf opnieuw tot leven gewekt.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk van zaterdag 3 juli 2021 tot zondag 26 september 2021 in het Gemeentemuseum van Temse. Telkens op zaterdag van 14-18u en op zondag van 10-12u en 14-18u.

Naast deze zomertentoonstelling organiseert Op Stoapel i.s.m. het gemeentebestuur, Toerisme Temse, de Academie Temse en het Gemeentemuseum bijkomende activiteiten. Lees hier meer.

Ontmanteling Hensenkraan in Vlissingen
De Hensenkraan van scheepswerf Damen in Vlissingen is begin juni gedemonteerd om een tweede leven te beginnen als hotel in Rotterdam. De nieuwe eigenaar laat de kraan restaureren om er uiteindelijk een hotel van te maken. Ervaring met een dergelijk project is opgedaan met hetzelfde type Hensenkraan op het terrein van de voormalige NDSM-werf in Amsterdam. Daar staat nu het Faralda Crane Hotel.
 
Voor wie belangstelling heeft ... een overnachting gaat tussen de 800 en 1200 euro kosten.

Lees hier meer
Artikel Hensenkraan Ruimschoots
In het juli nummer van Ruimschoots konden we een interessant artikel van Sofie Van de Wiele lezen. Indien je dit nog niet gelezen hebt, kunnen we het zeker aanraden.

Lees hier meer

De kraan blijft mensen inspireren
De overblijvende Hensenkraan blijft veel mensen inspireren. Voor veel mensen is de kraan een belangrijk symbool van de scheepsbouwers van weleer op de voormalige Boelwerf.

Niet alleen is er een petitie opgestart, het opstartende bedrijf EventDrone maakte een adembenemende video van de iconische Hensen-Kraan. Dankzij hun dronevideo krijgen we een unieke kijk van dichtbij en vanuit invalshoeken die we anders nooit in ons leven zouden meemaken. Bedankt hiervoor!

Koffietas en speelkaarten
We hebben een kaartspel van rond WO II opnieuw laten herdrukken. Daarnaast hebben we ook een degelijke metalen mok laten maken met daarop het logo van Op Stoapel. Beide gadgets zijn verkrijgbaar tegen 8 euro per stuk. Leden die onze tentoonstelling bezoeken kunnen een gratis gadget kiezen. Bestellen kan via het contactformulier + storting van het vereiste bedrag op ons rekeningnummer BE46 7370 3974 0236 met vermelding van ‘Koffietas' of 'Speelkaarten’.

Surf nu naar onze webwinkel voor meer informatie.
Op Stap met Op Stoapel 2022
Op Stoapel heeft besloten om de uitstap naar Zierikzee in september te annuleren. Dit omdat er voor het 120 jaar oude Boelschip Morgenster geen schipper meer is. Dit was het toppunt van onze reis. We zochten een alternatief. Voor 2022 zou dat een uitstap kunnen zijn naar de scheepswerven van Meuse & Sambre te Seilles, waar ons lid Leo Cappoen, gewezen ingenieur van de Boelwerf, ons zal begeleiden. Op Stoapel zal de geïnde reisgelden terugbetalen aan de ingeschreven reizigers.

Lees hier meer
Boelschepen van toen: MS Jagat Samrat
De Jagat Samrat het derde schip in een reeks van vier dat voor verschillende rederijen op de Boelwerf werden gebouwd in de jaren 1968-1976. Het schip werd in 1975 gedoopt onder het gesternte van de Swastika met een ... kokosnoot.
Lees hier meer
Overdracht naambord Godetia
Op vrijdag 2 juli vond de overdracht van het naambord van de Godetia plaats aan boord van het zeilschip Mercator, tegenover het stadhuis van Oostende. Een emotioneel moment, want het betekent het afscheid van een statige dame die gedurende 55 jaar deel uitmaakte van de Belgische Marine.
Lees hier meer
Op Stoapel vzw is een vereniging van enthousiaste vrijwilligers uit Temse die het rijke erfgoed van de scheepsbouw, en meer in het bijzonder de Boelwerf, wil onderzoeken, bewaren en op een originele manier ontsluiten voor een breed publiek.
Wilt u deel uitmaken van Op Stoapel vzw of wenst u specifieke informatie dan kan u ons contacteren via info@opstoapel.org
Wilt u ons steunen dan kan u lid worden van onze vereniging 
http://opstoapel.org/ledenwerking/contact/word-lid/ .
facebook
facebook
Twitter
Twitter
Op Stoapel
Op Stoapel
Copyright © 2021 Op Stoapel vzw