Nieuwe CHOD bij Belgische Defensie

Afbeelding met kleding, persoon, buitenshuis, schoeisel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

- Frederik VANSINA - Generaal-Vlieger - is de nieuwe Chief of Defence (CHOD) –

 

Brussel, donderdag 5 juli 2024 - Jubelpark.

Admiraal Michel HOFMAN

In het Jubelpark te Brussel, tijdens de plechtige bevelsoverdracht van de Chef Defensie was het Admiraal Michel Hofman die de vele genodigden mocht verwelkomen. Er was een grote tribune geplaatst volledig afgeladen met hoogwaardigheidsbekleders van binnen- en buitenland, civiele en militaire personen, familie en vrienden van de Admiraal en van de te benoemen CHOD Frederik Vansina.


Buitenlandse officieren

Gedurende vier jaar stond Admiraal Hofman aan het hoofd van de Belgische Defensie. Het waren boeiende en turbulente jaren voor de Admiraal, met confrontatie van diverse crisissen en uitdagingen. Zo denkt hij terug aan de transformatie van Defensie, de Covid*pandemie, de overstromingen in volle zomer2021, de evacuatie uit Kabul (Red Kite), het conflict Oekraïne met de daaraan gelinkte inzet van militairen aan de NATO-oostflank, het Israël-Gaza conflict, enz...

Hij is fier want steeds stond Defensie paraat. Defensie wordt echt te vaak geassocieerd met schepen, vliegtuigen en andere impressionante wapensystemen, maar het is het personeel dat aan Defensie gestalte geeft.


Verwelkoming Admiraal Michel Hofman in het Jubelpark door Luitenant-Generaal Descheemaeker

Sedert meerdere jaren is de modernisering van Defensie aan gang en nu al is er een sterke basis uitgetekend. Maar het moet nog verder gaan om de plichten ten opzichte van de partners te kunnen nakomen maar evenzeer en misschien zelf voornamelijk ten opzichte van alle Belgische burgers.

Michel Hofman (1961) gaat in 1975 naar de Koninklijk Kadettenschool en in 1978 naar de 118e promotie Alle Wapens van de Koninklijke Militaire School. Als jonge officier vervult hij verscheidene functies aan boord van mijnenvegers, mijnenjagers en fregatten. In 2000 behaalt hij het stafbrevet in Parijs waarna hij het commando krijgt van het fregat Westdiep. In 2016 wordt hij Viceadmiraal en in 2020 Admiraal en bevordert tot Chef Defensie.

Esplanade Jubelpark

De Koninklijke Muziekkapel van de Marine, aangevuld met het Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en muzikanten van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, openden de plechtigheid. Verschillende detachementen nemen plaats op de esplanade, gevolgd door de vaandels met de emblemen van de deelnemende eenheden.



Athleten deelnemers Invictus Games

Zo zagen we ook twee pelotons van de Marine en drie pelotons van de Luchtmacht. Maar zeer opvallend was een detachement van Marine en Luchtmacht Kadetten en ook een groep van militairen die deelnamen aan de Invictus Games.



Emblemen van de deelnemende detachementen

Na de aankomst van het Hoofd van het Militair Huis van de Koning volgden nog toespraak van de Minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Ze toonde veel respect voor de samenwerking die ze genoot met de Chef Defensie Admiraal Hofman.

Ook Flottielje-Admiraal b.d. Georges Heeren kwam nog aan het woord. De carrière van deze laatste liep nagenoeg samen met die Michel Hofman, waardoor ze zeer bevriend geraakten met mekaar. Op de foto hiernaast Georges Heeren tijdens zijn betoog met veel lofbetuigingen.

 



Het emotioneel dankwoord van de Admiraal

Het was dan een erg geëmotioneerde Admiraal Hofman die het woord nam om iedereen te bedanken. De erg goed samenwerking met de Minister van Defensie deed hem veel genoegen, alhoewel de Minister hem vooraf nog een stopwoord aansmeerde 'ja maar nee'.

Maar de Admiraal had vooral lovende woorden voor alle militairen die steeds klaar staan om het land te dienen. Tijdens de laatste schouwing van de troepen kon de Admiraal het niet laten om enkele hechte medewerkers nog apart de hand te schudden.


Minister Ludivine Dedonder en de nieuwe Chef Defensie Frederik Vansina

De nieuwe CHOD

En dan was het moment dat Generaal-Vlieger Frederik Vansina werd aangesteld als nieuwe Chef Defensie door de Minister van Defensie.

Generaal-Vlieger Frederik Vansina (1964) werd geboren in Zwitserland en als zoon van een diplomaat verbleef hij in verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en het voormalige Zaïre. In 1987 behaalde hij een master in Sociale en militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School.

Na de vorming als kandidaat hoofdofficier komt hij in 1995 bij het 350e Smaldeel als Officier Operaties. In 1996 neemt hij de Staffunctie op binnen het hoofdkwartier van de Luchtmacht in Evere en combineert dit met de functie van Ordonnansofficier van Prins Filip.

Hij volgt dan een Hogere Stafopleiding (2002) een het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID). Na zijn bevordering tot Luitenant-Kolonel neemt hij deel aan meerdere operaties in het buitenland, krijgt vervolgens het bevel van 10e Tactische Wing en loodst het ook het eerste geïntegreerde Belgische F-16-detachement met succes door de NATO-TACEVAL evaluatie.

Onder zijn commando neemt de 10e Tactische Wing deel aan luchtoperaties in Afghanistan en boven Libië. De Wing voltooide ook verschillende internationale evaluaties in de "Strike"-rol.

In 2014 wordt hij als Generaal-Majoor Commandant van de Luchtcomponent (Belgische Luchtmacht) en wordt in 2016 Vleugel-Adjudant van de Koning. Even later komt hij bij de Defensiestaf. In 2023 krijgt hij de plaats van Vice-Chef Defensie en tevens bevordert tot Luitenant-Generaal-Vlieger.

Bij zijn aanstelling tot Chef van Defensie wordt hij ook bevorderd tot Generaal. Vansina is ook nog F-16 piloot met 1900 vlieguren op dit toestel. In totaal totaliseert hij 2600 uur op straaljagers.

DEFILE

En dan is het moment dat de Admiraal en de Generaal tezamen met hun echtgenotes in de bloemetjes werden gezet. De dames krijgen elk een mooie ruiker bloemen.

De plechtigheid wordt afgesloten door een Défilé van de verschillende detachementen en opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, aangevuld met het Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en muzikanten van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.

Na het Défilé krijgt Admiraal Hofman ook nog een Marine-vlag overhandigd. Deze vlag werd dat vakkundig opgeplooid zodat er een driehoekig geplooid exemplaar overbleef getooid met bovenaan de Belgische driekleur.



De genodigden worden verder uitgenodigd op een receptie in het naastliggende Legermuseum.

 

  

 

 

 

 

 

 

Een goedlachse Generaal-Vlieger Frederik Vansina met zijn fiere echtgenote.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een voldane Admiraal Michel Hofman verlaat met zijn echtgenote de tribune.

 

 

 

 

 

 

Luitenant-Generaal Descheemaeker die de presentatie van de verschillende detachementen op de Esplanade in het Jubelpark van Brussel in goede banen begeleidde.

 

Foto's © Georges Janssens