23 toertochten in Duitsland
Van de hand van motorbootvaarder en ANWB-schrijver Frank Koorneef verschijnt binnenkort de Hollandia vaargids “23 toertochten in Duitsland”. Het werd een nieuwe vaargids naar hetzelfde recept als 35 toertochten voor sloep en motorboot, een bestseller ook van zijn pen. Frank beschrijft prachtige vaartochten op inzichtelijke wijze. Verken de natuurgebieden van Duitsland of de historische steden. Of het nu gaat over de Moezel, de Stad Bremen, Berlijn of de Ems. De gids bevat kaartjes, foto’s en nuttige informatie over de regelgeving en met deze gids kom je beslagen ten ijs als het gaat om de populairste vaarbestemmingen. Deze uitgave vult prima de leegte die was ontstaan nadat de veelgeprezen vaarwijzer Noord Duitse Binnenwateren van de hand van de ons ontvallen René Vleut was uitverkocht. Van Frank Koorneef verschenen ook de vaarwijzers Nederlandse Binnenwateren en die van de Belgische Binnenwateren, ook stelde hij “Met staande mast door Nederland"samen. 23 toertochten in Duitsland verschijnt in april.

De laatste reis van de Herzogin Cecile
Een van de laatste zeilende koopvaardijschepen is de viermastbark Herzogin Cecile. Pamela Eriksson is een 25-jarige journalistiek studente uit Zuid-Afrika. Ze behoort tot de upper class en gaat aan de slag bij een krant waar ze de roddelrubriek verzorgt. Dat verruilt ze voor een bestaan als free lance journalist en gaat reizen, vooral in en om de Stille Zuidzee. Ze merkt dat ze verliefd is op de zee en ze monstert aan op een graanschip. Onderweg naar Europa bloeit er liefde tussen haar en de kaptein van het schip en ze trouwen een jaar later. Hun huwelijksreis wordt een wereldreis naar Australië met de Herzogin Cecile. Het schip strandt echter bij terugkomst op de kust van Devon. Pamela strijdt voor het behoud van het schip, maar een onverwachte zomerstorm maakt aan alle inspanningen een einde. Een waargebeurd verhaal vol spanning, romantiek en drama. Dit boek hoort thuis op de boekenplank naast “de laatste graanrace” van Eric Newby. Zelfde thematiek maar nu vanuit het perspectief van “Venus” beschreven.
Achter de cover de link naar de webshop
Elektriciteit aan boord
Elektra is met het toenemen van de mogelijkheden steeds ingewikkelder geworden. Daarom is in het afgelopen jaar een geheel herziene versie van elektriciteit aan boord verschenen, uit het Duits vertaald en bewerkt door Olav Cox. In het boek staat alles over de aanleg en het onderhoud van een veilige en betrouwbare boordinstallatie. Geschikt voor de beginner maar ook voor de vakman. Methoden om storingen op te sporen, praktische tips en richtlijnen voor normen en voorschriften. Alles aan de hand van duidelijke stap-voor-stap teksten en schema’s. Wie zich wil verdiepen in de technische aanpak van de elektrische systemen aan boord heeft aan dit boek een fijne leidraad.
Achter de cover de link naar de webshop

Nymphaea
“Het jacht van Koningin Emma” wordt deze prachtige salonbakdekkruiser en “grand old lady” van onze binnenwateren vaak ten onrechte genoemd. Een klassiek motorjacht van 30 meter, gebouwd in Haarlem naar een ontwerp van de bekende scheepsarchitect Henry de Voogt. Dit -tot nu toe- grootste jacht in haar klasse werd in 1917 gebouwd in opdracht van Albert Goudriaan, oprichter van Rederij van Nievelt Goudriaan & Co (Nigoco) in Rotterdam. Na verschillende eigenaren en onder verschillende scheepsnamen kwam het schip in 1978 in bezit van socioloog Dick Pels, die er sindsdien mee vaart en op woont,
De vroege historie van het schip wordt op heldere wijze beschreven en biedt een prachtig tijdsbeeld en een interessant verslag van het gebruik van het schip binnen de familie Goudriaan, die het schip tot 1941 intensief gebruikte. Toen werd het door de kriegsmarine gevorderd en in 1945 kwam het weer terug. Daarna waren er verschillende eigenaren, zoals gezegd, totdat Dick Pels de zorg voor het schip op zich nam. Door de jaren heen waren er vele aanpassingen en het schip droeg vele namen, totdat Dick haar de oorspronkelijke naam Nymphaea (Waterlelie) teruggaf.
Het bleef niet bij het terugbrengen van de doopnaam, maar het schip werd grondig gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. In dit boek wordt een uiterst interessant verhaal verteld over de kleurrijke geschiedenis van dit varende monument, waarvan het leven vanaf 1978 gelijke tred houdt met dat van haar trotse eigenaar.
Het boek is een pareltje. Fraai vormgegeven en voorzien van talrijke authentieke foto’s die niet alleen het schip centraal plaatsen, maar die een prachtig tijdbeeld schetsen van het rijke leven van zowel het schip als van haar eigenaren.
Achter de cover de link naar de webshop

Koershouden met Sheet-to-Tiller
Solozeiler Dick Huges
ontdekte bij toeval deze klassieke maar ‘vergeten’ zelfstuurtechniek en
raakte gefascineerd. Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heb je
niet nodig om je boot zelfsturend te maken. Dat heet sheet-to-tiller
wat betekent koershouden met stuurzeilen. Bij sheet-to-tiller genereert
de kracht die de boot uit koers brengt een evenredige tegenkracht die
haar terugbrengt op haar oude koers, net zoals bij de windvaan en de
stuurautomaat.
Achter de cover de link naar de webshop