Nieuws november - december 2022

Regionale projecten - in opstart

Gamification in Logistics

In Gamification in Logistics worden spelprincipes en speeltechnieken in een professionele context aangewend om logistieke medewerkers uit diverse kansengroepen beter en sneller te integreren op de werkvloer.

Met dit project wil VIL logistieke bedrijven laten kennismaken met de technische en operationele mogelijkheden en het aanbod in Vlaanderen wat betreft gamification, digitale media en LMS.

Meer weten of ook deelnemen?
Contacteer Dirk Jocquet (dirk.jocquet@vil.be)


Regionale projecten - afgerond

Self Service in Logistics

Dagelijks meldt een groot aantal externen zich aan in een bedrijf. Taalbarrières, foute informatie, onvoldoende integratie van WMS-toepassingen leiden tot vertragingen en overbodige kosten. In het project Selfservice in Logistics ontwikkelde VIL een ROI-tool om de automatisering van deze receptieprocessen te testen. De tool toont aan dat automatisering ook financieel aantrekkelijk is.
 
Meer weten? 
U vindt het rapport met de resultaten in de VIL Kennisbibliotheek en onze webshop!

 

Safe Warehouse

Nieuwe technologieën, zoals o.a. wearables, personendetectie en botspreventie, kunnen de risico’s op ernstige ongevallen in een logistieke omgeving aanzienlijk helpen verminderen. VIL ontwikkelde in het project Safe Warehouse een app die de voor- en nadelen van deze technologieën met elkaar vergelijkt en bedrijven helpt de juiste oplossingen te kiezen, afgestemd op de specifieke noden van het bedrijf en de werknemers.
 
Meer weten? 
U vindt het rapport met de resultaten in de VIL Kennisbibliotheek en onze webshop!

 

Delivery Booster

Het postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen.
 
VIL introduceert daarom de Delivery Booster app waarin gedetailleerde afleverlocaties en specifieke afleververeisten aangemaakt kunnen worden m.b.v. geolocatietechnologie.
 
Meer weten? 
U vindt het rapport met de resultaten in de VIL Kennisbibliotheek en onze webshop!
 
 

regionale Projecten in uitvoering

Florlog

Met Florlog ontwikkelt VIL een innovatief, gedigitaliseerd logistiek samenwerkingsmodel dat de Vlaamse sierteeltsector wendbaar maakt voor de toekomst.

Gekoppeld hieraan wordt een tool ontwikkeld waar iedere specifieke speler zijn logistieke flow en bijhorende kosten kan inbrengen, zodat de baten van dit nieuwe model voor zijn bedrijf onmiddellijk zichtbaar worden.

Meer weten? 
Contacteer Dirk De Vylder (dirk.devylder@vil.be)
 
 
 

Internationale projecten

ReNEW

Het Horizon-project ReNEW wil, met partijen uit twaalf verschillende landen een sleutelrol spelen in de transitie van de binnenvaart naar een slimme, groene, duurzame en klimaatbestendige sector. 

Dit door het testen van robuuste en duurzame infrastructuuropties en het opstellen van een 'Digital Twin' van het binnenvaartsysteem ter ondersteuning van het beslissingskader bij uitzonderlijke omstandigheden.

VIL zal de schaalmogelijkheden van de uitgewerkte innovaties aftoetsen en Europese beleidsaanbevelingen opstellen.

 

ENTRANCE

In ENTRANCE wordt er volop gebouwd aan een platform om 'best practices' rond duurzaam transport over heel Europa te bundelen en gemakkelijk terug te laten vinden door gebruikers van het platform.

Meer weten?
Registreer u op: www.entrance-platform.eu


Was u erbij?

Clusters tonen innovaties tijdens InnovFest

Meer dan 300 bedrijven tekenden present in Technopolis (Mechelen) voor de eerste editie van InnovFest Vlaanderen.

Tijdens dit grootschalige event toonden de zeven Vlaamse speerpuntclusters, samen met hun leden, hun strategisch belang voor het bedrijfsleven.

Bekijk hier de sfeerbeelden van het event.

 

 

LogiLAUNCH: matchmaking met logistieke startups

20 logistieke startups stelden op 26 oktober hun vernieuwende technologieën en concepten voor aan 20 mature bedrijven tijdens de zevende editie van LogiLAUNCH.

Met LogiLAUNCH zorgt VIL voor matchmaking tussen startups en bedrijven. De startups pitchen gedurende exact één minuut hun concept in groep en vervolgens speeddaten ze gedurende vijf minuten één op één met de bedrijven. Het resultaat: business development voor de startups en interessante toepassingsmogelijkheden voor de bedrijven.  

 


Multimodaal.Vlaanderen

Tijdens een interactief event in Technopolis Mechelen bracht logistiek Vlaanderen zijn stem uit voor de genomineerde baanbrekende multimodale projecten.

De winnaars: Naval Inland Navigation als Baanbreker Binnenvaart, ECS als Baanbreker Spoor en tot slot werd Nick Celis bekroond tot Multimodale Ambassadeur 2022.

Bekijk hier de sfeerbeelden van het event.

 

 


nieuwe leden

VIL verwelkomt 12 nieuwe leden

 

Datumprikkers

30/01/2023
14/02/2023