E-Nieuwsbrief - 2021 start met een nieuw scheepsmodel

Editie februari 2021

2021 start met een nieuw scheepsmodel

 

Beste leden, beste sympathisanten,
 
Traditiegetrouw zouden we nu in februari tijdens ons jaarlijks etentje de benen onder een heerlijke tafel schuiven. Helaas kan dit momenteel niet.
Ondanks dat doet de School onverdroten verder. De doop van het nieuwste scheepsmodel, namelijk de Lierse kruisnetvisser, is nu al gepland voor Erfgoeddag op 24 en 25 april 2021. Evenwel onder voorbehoud vanwege de coronatoestand. Daar hoor je binnenkort meer over.
 
Je lidmaatschap van de School voor Scheepsmodelbouw al vernieuwd?
Heb je nog niet betaald? Doe het dan vlug en blijf lid. Het volstaat je lidgeld te storten op de bankrekening BE90 7370 4184 4732 bij KBC (BIC: KREDBEBB) met de mededeling ‘lidmaatschap 2021’. 
Als sympathiserend lid betaal je slechts 15 € voor een jaar.

Heb je onlangs al je lidgeld voor 2021 betaald? Geen probleem, je lidmaatschap is voor het nieuwe jaar geregeld. Je mag je binnenkort verwachten aan de jaarlijkse postkaart van de School. Een postkaart met uiteraard de foto van de Lierse kruisnetvisser.

De Lierse kruisnetvisser

In de periode 2019-2021 heeft de School voor Scheepsmodelbouw een model gebouwd van een Lierse palingschuit. Om die reden publiceert de School een lijvige monografie over de Lierse kruisnetvisser. Tijdens Erfgoeddag op 24 en 25 april 2021 wordt dit scheepsmodel, samen met het boek, voorgesteld in Lier, de plaats van oorsprong van dit scheepstype.
 
Dit scheepstype is uniek in onze contreien. Het is een typisch bootje met een platte bodem, een geringe diepgang en zonder roer, dat in de eerste helft van de vorige eeuw in Lier gebruikt werd bij het vissen op de Beneden-Nete. Een replica ligt ten anker op de Binnennete aan de Werf.

In 1932 werd de vereniging de Moedige Bootvissers opgericht. Jaarlijks richtten zij een viswedstrijd in op Lier-Kermis. De visboten lagen toen aan de Werf dwars afgemeerd. 
Daarnaast was er een wedstrijd onder de bootvissers om ter mooist hun schip te versieren, ‘paleren’. Kinderen mochten aan boord mee spelevaren en het feest werd afgesloten met een vuurwerkfestijn.
Op Erfgoeddag is er uitleg voorzien over de manier van vissen met het kruisnet, over de speciale getijdenwerking en de bedijking van de Nete met het Sigmaplan.

Erfgoeddag op 24 en 25 april 2021 in de School in Baasrode en op het Felix Timmermansplein in Lier



Tot zo... met vriendelijke groeten,

 
De School voor Scheepsmodelbouw
 

Facebook
Facebook
Adres

Gelegen op de Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode 
Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode
Ingang via de poort op het parkeerterrein
De school is elke zaterdag open tussen 9 en 18 uur

Postadres: 
Sint-Ursmarusstraat 121, 9200 Baasrode

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be


Copyright © 2021 School voor Scheepsmodelbouw, Alle rechten voorbehouden.