E E N  N I E U W E  W E B S H O P         
Onze winkels in Amsterdam en Rotterdam liggen in de steden die, gezien de Coronabesmetting, aangemerkt worden als ‘riskant’. Dus proberen we ons aanbod -ook - online onder de aandacht van onze klanten te brengen.
En daarnaast was de oude webshop bij Luondo een beetje sleets geworden. Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief staat de nieuwe webshop online en gaat de oude offline.
 
Klik op onderstaande afbeelding voor de webshop

 
We combineerden het aanbod van digitale partner Watersportmedia met dat van de twee 'stenen winkels'. Dat leverde meteen een probleem op: de 30.000 boeken en 80.000 kaarten passen vanzelfsprekend niet in een overzichtelijke webshop. Omdat veel van de beurzen - waar u ons vaak ontmoette - niet doorgaan, hebben we in ieder geval de afgeprijsde boeken meegenomen en ook het advies van onze boekhandelaars. 


     Op weg naar een nieuw seizoen                            

Deze winter-editie van de Nautische Nieuwsbrief valt op uw digitale deurmat terwijl de meeste boten al een tijdje, op de wal of in het water, overwinteren. Hoe het komende seizoen gaat uitpakken, is vooral afhankelijk van de corona-ontwikkelingen. Ons 'mantra': "begin op tijd met voorbereiden" is misschien deze winter wel wat lastig. Desondanks spraken we al aardig wat watersporters met grote plannen: naar de Balearen, de Donau tot de Zwarte Zee of een rondje Atlantic. Ook dit jaar zullen de plannen misschien gewijzigd moeten worden, niet naar de UK (Brexit...), dan naar Denemarken, in plaats van een rondje Atlantic een tocht naar Bretagne.
Het café in de Schreierstoren is voorlopig nog gesloten. Tot die tijd laten we u binnen via de zijdeur van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 13.00. In Rotterdam zijn de openingstijden ongewijzigd. Uiteraard houden wij ons aan het Corona-regime dat de overheid ook van ons vraagt.
De teams van L.J. Harri, Observator en Watersportmedia wensen u een beter 2021 en zo fijn mogelijke feestdagen.

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia.
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
       Nieuwe boeken                                  

People of the sea
 
 
Ontwerper en zeiler James Wharram is een markante man die het zeilen met catamarans groot gemaakt heeft. Nog steeds is hij de ontwerper van wiens ontwerpen wereldwijd de meeste oceaanoversteken gemaakt zijn. Het boek over zijn leven leest als een geschiedenisboek; een tijdsbeeld van de watersport. Bestellen kan hier.
 

 
Nog een ontwerper
 

 
De befaamde ontwerper T. Harrison Butler stond aan de wieg van vele prachtige jachten. Ook bijvoorbeeld de Eenhoorn van vaarwijzerauteur Michiel Scholtes is een stalen variant van een HB ontwerp.
 
 
Het wad, gelukkig nog nat

 
Een verhaal over het grootste, (gelukkig) mislukte waterbouwkundige project in de 19e eeuw.
 
 
Van Oossanen #4
 
 
Er zullen niet veel lezers zijn die het werk van deze eminente wetenschapper geheel begrijpen, maar nu is er het vierde deel van de 'Guide to the physics of sailing'. Wie echt wil begrijpen waarom zeiljachten doen wat we vragen, is dit uitgelezen studiemateriaal.
 
 
 
Een echt 'Lemmerjacht'

 
Peter Tolsma en IJsbrand Dijkstra schreven het boek "De mosselaak WL18 'Fasant', een echt 'Lemmerjacht'. In 1916/1917 bestelden twee Zeeuwen elk een nieuwe mosselaak  bij Gebr. De Boer in Lemmer. De vissers gebruikten de schepen, behalve voor de mosselteelt in Zeeland, ook voor de vangst van mosselzaad op de Waddenzee en snel transport van het Wad naar Zeeland.
 
 
De binnenvaart in één boek
 
 
Alle ruim 5.500 binnenvaartschepen zijn in deze uitgave alfabetisch gerangschikt met technische details. Daarnaast de adresgegevens van werven, reparatiebedrijven, bevrachters, machinefabrieken, toeleveranciers, makelaars, scheepshandelaren, schippersbeurzen en verenigingen en bonden.
 
 
      Catalogus van e-boeken                  
 
Vele honderden lezers kochten in de afgelopen jaren een e-boek van Watersportmedia. Voor velen een heel nieuwe manier van boeken lezen. Sommige boeken vonden heel veel lezers, maar andere titels flink wat minder.We vinden het daarom tijd om het hele aanbod nog een keer te laten zien.

Klik op de cover voor de catalogus
 
 
     Eindelijk: Deining!                                     
 
Na het verdwijnen van de Waterkampioen zochten de nijvere redacteuren een nieuw platform. Het heeft even geduurd maar nu is er het eerste nummer van 'Deining'. Zoals altijd verwelkomen we elk nieuw initiatief zoals Zilt, Zeilhelden en Zeilwereld. Immers deze makers en dus ook de Deiningredactie plus onze medewerkers en ook onze klanten delen het 'watersportgevoel'.
 
Klik op de cover voor meer informatie.

     Amper beurzen                              
 
De ontwikkelingen rond Corona zorgen ervoor dat we nog zeker tot de aanvang van het nieuwe vaarseizoen beperkingen zullen ervaren. Dat heeft ertoe geleid dat BOOT Düsseldorf naar April wordt verplaatst. BOOT Holland in Leeuwarden zal pas in 2022 weer haar deuren openen.
De HISWA behoort tot het verleden en dus zullen wij ons instellen op veel  meer winkelbezoek en digitale of telefonische vragen en bovenstaande webshop.
In elk geval zullen nieuwe edities van de kaarten en de nieuwe boekuitgaven op tijd voor u beschikbaar zijn.
Inmiddels hebben wij alweer met enkelen van u de reisvoorbereiding gedaan en over de plannen gepraat voor de reis die het afgelopen seizoen geen doorgang kon vinden.

 
    De winkels rond de feestdagen                        
 
Vanaf donderdag 24 december zijn L.J. Harri en Observator vanaf 13.00 dicht t/m maandag 4 januari 10.00 uur. Mailen kan altijd!
 


      Astrocursussen, nieuwe data!                         
 
Het is ontegenzeggelijk de verdienste van oceaanroutinier Dick Huges dat veel watersporters zich weer bezighouden met Astronavigatie. Soms als ‘back-up’ voor het geval de elektriciteit uitvalt, maar vaker omdat de astronomische navigatie leuk is om te doen.
Dick: “Astronavigation satisfies your soul”.
De cursussen, in samenwerking met L.J. Harri en Observator, bestaan in twee varianten: de complete cursus ‘Astro Zon’ en de cursus ‘Astro-light’.

Zoals veel organisatoren van evenementen, maken wij ons zorgen of het cursusaanbod wel door kan gaan. Het aantal plaatsen zal gereduceerd worden; de ruimte is nu eenmaal niet groter. Of het overheidsbeleid nog verandert in de komende maanden is zeker ongewis. Dus alles voor nu even 'onder voorbehoud'.

Cursus Astro Light
in Amsterdam (1 dag):
27 februari 2021 bij L.J. Harri  (NIEUW)

Cursus Astro Zon

9 en 16 januari 2021 bij  L.J. Harri (VOL)
20 en 27 maart 2021 bij L.J. Harri
10 en 11 april bij Observator in Rotterdam (NIEUW)
Aanmelding voor alle astrocursussen via: http://www.sextantnavigatie.nl
 

 
 
     Overzeilers in het digitale tijdperk           
 
We weten dat de meesten van u inmiddels op digitale kaarten varen. Afgezien van het het feit dat de kwaliteit en betrouwbaarheid nogal verschilt tussen verschillende aanbieders, blijft het ook nuttig en veilig om daarnaast de papieren kaarten mee te nemen. Al was het alleen maar voor het overzicht is een goed idee om in elk geval de overzeilers aan boord te hebben. Een kwestie van goed zeemanschap.
De meeste overzeilers worden geleverd door de British Admiralty. Voor de Noordzee zijn dat bijvoorbeeld de vier kaarten 2182 A, B, C en D.
 


 
 
Vooruitlopend op de komende Brexitproblemen hebben we nu in Rotterdam de mogelijkheid om alle BA kaarten te drukken in onze eigen printstraat.


       Bloemlezing ZeilNoord 2020                          
 
We verwachten, net voor de kerst, de 2020 editie van de Bloemlezing ZeilNoord. De Bloemlezing kan vooral dienen als inspiratiebron dienen voor al die zeilers die voor de eerste keer naar de Oostzee gaan. Na het succes van de vorige editie bleven tot ver in het najaar deelnemers hun ervaringen delen.
Klik op de voorpagina voor de link.

    Volgend jaar naar het Balticum?             

Vermoedelijk als gevolg van het sluiten van de havens in Denmarken en Noorwegen zetten nogal wat zeilers koers naar de kusten van Noord Duitsland, Polen en de Baltische staten.
René Vleut schreef de Vaargids Baltische staten. In samenwerking met diverse medezeilers van 'ZeilNoord' ontstond een praktisch e-boek over de wonderschone kusten ten oosten van Gdansk. Het e-boek vindt u in de webshop. Nu leverbaar.

                              Klik op het plaatje voor de link.

                      
     Nautische instrumenten                       
 
Iedereen heeft tegenwoordig heel veel klokken aan boord; op de telefoon, boven de kaartentafel en op het kajuitschot. Vroeger was dat anders. De chronometer was een essentieël instrument voor de navigatie en persoonlijk bezit van de kapitein. We hebben nu drie van deze historische instrumenten in de winkels. Van links naar rechts: een Kullberg, een Glashütte en een Sewill. Smullen voor de liefhebber van ouderwets degelijke precisie.
 

 
 
    Nederlandse marinevloot aangemeerd in Rotterdam   

Waar in het seizoen de vaarwijzers en de pilots staan, is in de Rotterdamse winkel nu een enorm smaldeel  marineschepen aangemeerd. Allemaal prachtig gedetailleerde scheepsmodelletjes, meestal met de schaal 1:700.
Tot het vaarseizoen weer begint blijven ze en wij zien uit naar liefhebbers die nog een plekje in hun vitrines over hebben.
 
     Hanneke Beers test uw kennis       

'Selfpublishing' auteur Hanneke Beers van het fraaie boek ‘BOATS+BEERS’ test uw kennis van de zeilerij. We steunen altijd auteurs die de moed hadden om hun boek zelf uit te geven. Via Facebook stelt Hanneke elke week een vraag. Onder de goede antwoorden verloot Hanneke een exemplaar van haar boek. Niks gewonnen of fout geantwoord? Het boek is ook gewoon te koop bij L.J. Harri en online.
 
Klik op de cover voor de facebookpagina
 

Deze editie van de Nautische Nieuwsbrief is vooral gericht op de watersport. In de Rotterdamse Waalhaven zijn onze collega's van Harri Trading gericht op de zeegaande koopvaardij. En ook zij maakten recentelijk een nieuwsbrief. De artikelen die de collega's in de Waalhaven op de plank hebben, zijn in Rotterdam bij Observator te koop en in Amsterdam bij L.J. Harri.
 
                                                     Social Media                                                               
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's bijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052
Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com