In deze Getijden:
  • Woordje van het bestuur
  • Het Brouwershuis krijgt ondersteuning door Vlaanderen voor de restauratie
  • De Vrienden van het Brouwershuis zijn genomineerd voor de Provinciale Erfgoedprijs
  • Verhalenwedstrijd Bootmagazine Traveler
  • In memoriam Kapt. Roger Smet
  • Boekennieuws
GETIJDEN #2
November 2020
 
Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst
De nieuwsbrief van wal tot schip, van sluis tot dok
voor leden van Watererfgoed Vlaanderen
 
 
Van het bestuur
Door Corona is 2020 voor velen een heel ander jaar geweest dan gepland. We hebben met Watererfgoed Vlaanderen getracht om, op veilige en verantwoorde manier, actief te blijven. We hielden onze leden en onze sympathisanten op de hoogte via onze mailings en via onze videoberichten. We onderhielden contacten met de overheid en mochten onder andere minister Diependaele ontvangen op de Droogdokkensite in Antwerpen.
 
We werkten, en werken, nog aan een aantal dossiers om ondersteuning te geven aan projecten. Op onze to-do-lijst staan ook nog heel wat bezoeken aan verenigingen. Als het weer veilig kan en mag, gaan we graag bij onze leden op bezoek. Onze missie blijft om het varend en maritiem erfgoed meer bekendheid te geven, om projecten onder de aandacht te brengen om de samenwerking tussen de verschillende actoren te verbeteren want samen staan we sterk.
 
De plannen die we hadden, het bezoeken van verenigingen en daaraan gekoppeld het filmen van activiteiten, hebben we spijtig genoeg even moeten stopzetten, maar dit is enkel uitstel. Wordt vervolgd!
 
Ondertussen verwelkomden we het laatste trimester een aantal verenigingen als lid van onze organisatie: 
  • GATAM / Werkvormm VZW
  • V.O.C. Kamer Antwerpen
  • CptnZeppos
  • Belgian Ships Archive
  • Op Stoapel VZW TEMSE
  • Zeilschip Mercator
  • Oostende Sailing Vessels met de tweemastsloep NELE
  • De Nelevrienden
Meer informatie over deze nieuwe leden staat op onze website.
 
We willen je nu al een gezond en prettig 2021 wensen en we hopen ook volgend jaar op jullie interesse en lidmaatschap te mogen rekenen,
 
Jean-Jacques Westerlund, Voorzitter
Ludo De Nijs, Ondervoorzitter
Philip Streitz, Secretaris
 
 
Vlaanderen ondersteunt de restauratie van het Brouwershuis
De bij WEV aangesloten vereniging De Vrienden van het Brouwershuis hebben van de Vlaamse minister voor Financiën, Begroting, Wonen en Erfgoed Matthias Diependaele  € 950.000 toegewezen gekregen voor de restauratie van het Brouwershuis. Het uit 1534 daterende gebouw tussen de Brouwersvliet en de Adriaan Brouwerstraat wacht al 16 jaar op restauratie. In feite was het een Waterhuis dat zorgde voor de verdeling van niet verontreinigd water dat via een aftakking van de Herentalse Vaart naar het complex werd geleid om te worden verdeeld over de brouwerijen die in de buurt waren gevestigd. De oorspronkelijk technische installatie met scheprad en rosmolen is nog grotendeels intact.
 
… en … 
De Vrienden van het Brouwershuis zijn genomineerd voor de Provinciale Erfgoedprijs
Het Brouwerhuis is slechts één van de projecten die tot stand werden gebracht door Gilbert van Schoonbeke. In 2019 vierde de vereniging zijn 500ste geboortejaar met een reeks evenementen. De Vrienden van het Brouwershuis hebben deze inzet aangrepen om een dossier in te dienen voor de Provinciale Erfgoedprijs. Ze staan ondertussen op de shortlist. De winnaar kan rekenen op een prijs van € 10.000. Twee andere laureaten krijgen € 5.000. Wat de Vrienden van het Brouwershuis betreft, stipte de jury aan: “De jury waardeert de grote diversiteit, het groot en divers publieksbereik én de uitgewerkte samenwerking, zelfs in internationaal perspectief. Net zoals van Schoonbeke zelf had het project een impact op de stad.”

Het Brouwershuis
Adriaen Brouwerstraat 20 te Antwerpen
 
 
Uitnodiging
Beste lid,
 
Onze vereniging is partner van de Verhalenwedstrijd van Bootmagazine Traveler. Hieronder vind je alle informatie voor deelname. Dit is een open wedstrijd. Dus ook familie, vrienden of relaties mogen vrij deelnemen.
 
Buiten dat er mooie prijzen te winnen vallen, worden de beste verhalen gepubliceerd in een special van Bootmagazine Traveler (voorjaar 2021). Met deze wedstrijd wordt de Stadshaven Antwerpen en de omgeving gepromoot bij het brede publiek en krijgt onze vereniging en haar werking extra aandacht. 
 
We rekenen op jullie!

 
Informatie over de Verhalenwedstrijd Bootmagazine Traveler
 
Uitgangspunt verhalenwedstrijd. 
De Stadshaven Antwerpen en het Eilandje met de vele dokken, bruggen, droogdokken en de vernieuwde Scheldekaaien hebben vele bezienswaardigheden. Maar verbergen ook vele geheimen van vroeger en nu: boven en onder water, langs de kaaien of ondergronds. Stof genoeg voor een meeslepend, spannend of romantisch kortverhaal te schrijven wat zich hier in deze Antwerpse buurten afspeelt.
 
Schrijf een kortverhaal (10.000 tot 25.000 tekens, incl. spaties) dat zich in hoofdzaak in deze Antwerpse stadsbuurten afspeelt, nu of in het verleden, fictie of non-fictie.  Stuur het voor 25 februari 2021 door naar editor@bootmagazine.be  Iedereen met een vlotte pen en/of veel creativiteit kan deelnemen.
 
Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen. Elk jurylid (samenstelling wordt later bekend gemaakt) heeft 20 punten die hij of zij vrij kan verdelen over ten minste 3 inzendingen. De door de jury bekroonde kortverhalen worden in het voorjaar van 2021 gepubliceerd in een speciale editie van Bootmagazine Traveler (3.500 ex). Elke gepubliceerde schrijver ontvangt hiervan gratis 5 exemplaren.
 
Prijzen. Het verhaal met de meeste punten wordt beloond met een prijs van 500 euro (250 euro cash + waardebon van 250 euro), de drie volgende verhalen met de meeste punten ontvangen een waardebon van 250 euro. Daarnaast wordt een extra jeugdprijs (eveneens waardebon van 250 euro) voor het verhaal met de meeste punten geschreven door een jongeren onder de 21 jaar. De waardebonnen worden geschonken door Nassau Scheepsbenodigdheden.
 
Het volledige reglement van de verhalenwedstrijd vind je hier op de website van Bootmagazine
 
Wij wensen je veel succes.
 
Leo Van Dorsselaer, uitgever en hoofdredacteur van Bootmagazine Traveler
 
 
 
 
In memoriam Kapt. Roger Smet
 
Op 2 november overleed in Wilrijk op 90-jarige leeftijd Kapt. Roger Smet. Hij begon zijn carrière als koopvaardijofficier en kapitein en voer o.m. op de Mercator. Later maakte hij de overstap naar de dienst staatsrivierloodsen. Uiteindelijk werd hij docent aan de Hogere Zeevaartschool, waar hij van 1989 tot zijn pensionering in 1995 Commandant-Directeur werd. Kapt. Smet was (bestuurs)lid van diverse maritieme organisaties, zoals de Mercatorkring, het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege (o.a. als ondervoorzitter), de Koninklijke Marine Academie van België (o.a. als ondervoorzitter) en de Belgische Maritieme Liga.
 
Hij interesseerde zich voor onze nautische geschiedenis en was lid van het Wetenschappelijk comité voor maritieme geschiedenis van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.  Hij had ook een enorm respect voor zij die op zee het leven lieten.  Jarenlang was hij voorzitter van het inrichtend comité “Dag der Zeelieden”.  
 
 
Boekennieuws
 
CptnZeppos, lid van Watererfgoed Vlaanderen, heeft maar één missie: Mensen de kans geven om hun droom waar te maken door te reizen aan boord van een vrachtschip.

Eén van de passagiers, Ward Hulselmans schreef het boek: “Enkele reis realiteit”. 
Zijn avonturen als passagier aan boord van de Elbfeeder (Antwerpen - Dublin - Cork - Antwerpen) en de MSC Alessia (Antwerpen - Sines - Piraeus - Istanboel) schreef hij neer in zijn dagboeken, die nadien belandden in dit nieuwe boek. 

Ward was beroepsjournalist en scenarist, en staat bekend voor zijn successeries Niet voor publikatie, Heterdaad, Stille Waters, Witse en Salamander. Voor de eerste keer stapte hij aan boord van een vrachtschip naar Ierland, vervolgens vaarde hij mee tot in Istanboel.

Bestel Ward’s boek door
22,99 €/boek + verzendkosten binnen België €2,99 (verzending naar Nederland €4,50) over te maken op CptnZeppos rekeningnummer
BE30 7340 4624 0111.
Schrijf in de mededeling “Enkele Reis Realiteit + adres + telefoonnummer”
 
ISBN: 9789022337431
 
Na zijn eerste reis aan boord van een vrachtschip schreef Ward Hulselmans:”Ik leun op de reling en krijg langzaam het gevoel van totale vrijheid...”
 
 
 
Het tij hoog, de maan blauw
Antwerpen – Antarctica
Jolien Janzing

De BELGICA met mensen van vlees en bloed! 

Op 8 oktober werd onder de in aanbouw zijnde replica van de BELGICA het boek “Het tij hoog, de maan blauw” voorgesteld door Jolien Janzing, auteur van het prachtige boek. 
Jolien Janzing is een Nederlands-Belgische schijver en journalist, die reeds naam maakte met werken als “de geheime liefde van Charlotte Brontë” en “Adrey & Anne”. Ze publiceerde ook tal van ophefmakende reportages in Humo en diverse kranten. 
Welke Antwerpenaar kent het Osterrieth-huis niet? De zetel van de Banque Nationale de Paris et des Pays Bas in ’t kort de Parisbas, in een vorig leven. Maar nog lang daarvoor de ontmoetingsplaats voor de rijke Antwerpse burgerij op uitnodiging van Leonie Osterrieth, geboren Mols, jawel zus van de marineschilder Robert Mols, ons allen bekend!! Zij organiseerde bijeenkomsten als fondswerving voor de reis van Adrien de Gerlache naar de Zuidpool. De meesten uit de maritieme sector in Antwerpen zullen zich de prachtige zolders herinneren waar menige receptie werd aangeboden. Maar niemand zal geweten hebben dat de reis naar de Zuidpool van daaruit werd mogelijk gemaakt! 
Het boek geeft een uitstekend sfeerbeeld van het Antwerpen van die tijd met persoonlijke verhalen en belevenissen van de personages die een sterke medebeleving van de auteur aantonen. Ook het leven aan boord wordt zodanig weergegeven dat men zou vermoeden dat de auteur er bij was! 

Het boek is uitgegeven bij de uitgeverij Vrijdag te Antwerpen 

ISBN: 9789460019210
Uitgeverij Vrijdag
ISBN: 9789460019210
Prijs: € 20,--
 
 
WORD OOK LID
van Watererfgoed Vlaanderen
 
en/of
INSCHRIJVEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 
contact Philip

 
VRAGEN?
OPMERKINGEN?
MELDINGEN?
 
contact Danny

Watererfgoed Vlaanderen   www.watererfgoed.be