Flash
November 2020
 
Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst
In deze flash:
  • Wat moet je weten over Herita projectrekeningen?
  • Het boek 'Gekaapte brieven'
 
Verschillende leden van Watererfgoed Vlaanderen hebben al een HERITA PROJECTREKENING voor een van hun projecten. Komt jouw vereniging ook in aanmerking voor een HERITA PROJECTREKENING? Niet twijfelen dan, doen!  Het fiscaal voordeel dat de schenker die je project steunt terugkrijgt, is het extra werk voor je vereniging meer dan waard. 
 
Wat moet je weten over HERITA Projectrekeningen?
Herita verklaart:
 
Erfgoed verwerven, onderzoeken, beheren en openstellen kost handenvol geld.
Dankzij giften kan jij monumenten helpen met het restaureren en openstellen van hun erfgoed voor iedereen.
 
Een gift vanaf € 40 per jaar geeft de schenker bovendien een fiscaal voordeel. Niet twijfelen dus!
Steun de erfgoedsector in crisistijden: giften worden tijdelijk aantrekkelijker gemaakt.
De federale regering besliste op 12 juni 2020 om het systeem van de belastingvermindering voor giften aan te passen, als steunmaatregelen voor de coronacrisis. Daarmee wil de regering belastingplichtigen aanmoedigen om giften te doen ter ondersteuning van vrijwilligers, ngo's en non-profitorganisaties wiens activiteiten getroffen zijn door de crisis. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde vervolgens de Wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19 pandemie (CORONA III) goed. De wet verscheen op 23 juli 2020 in het Belgisch Staatsblad en trad meteen in werking.

Concreet werden twee maatregelen beslist:
  • Het percentage van de belastingvermindering voor giften geschonken in 2020 is verhoogd van 45% naar 60%.
    Een gift van 100 euro aan een Herita-projectrekening kost de schenker dus in realiteit 40 euro, aangezien die 60 euro via de belastingen kan recupereren. Een gift van 40 euro kost de schenker bijgevolg slechts 16 euro.
  • Het totale bedrag van de giften waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend, was tot nu beperkt tot 10% van het totale netto inkomen van de belastingplichtige. Het percentage van 10 % is nu opgetrokken tot 20 % voor giften die in 2020 worden gedaan.
Bron:
- persbericht FOD Kanselarij van de Eerste Minister d.d. 12 juni 2020
- publicatie Belgisch Staatsblad d.d. 23 juli 2020
 
Een aantal leden van Watererfgoed Vlaanderen hebben reeds een projectrekening bij Herita.
 
Save Askoy II
is een organisatie die een uniek zeiljacht restaureert om het uiteindelijk terug in vaart te brengen.
De Askoy II was in de jaren zestig het grootste zeiljacht in België. Maar er is meer: het werd in die periode opgenomen in de lijst van 20 mooiste jachten ter wereld (zie boek: The Proper Yacht). Alsof dat nog niet genoeg is, was het schip eigenaar van twee grote Belgen: architect Hugo Van Kuyk en Jacques Brel. Meer dan 10 jaar lag het jacht gezonken in Nieuw-Zeeland. In 2008 werd het door de vzw opgegraven en terug naar België gebracht. Het wordt nu volop gerestaureerd.
 
 
Naam: vzw Save Askoy II 
Rekeningnummer: BE21 7450 3247 8703
met vermelding 'gift Save Askoy II'
 
 
 
Tolerant vzw
is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud van authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen en ambachten.Ze renoveren schepen om ze terug te laten varen, of bouwen replica’s. Tolerant vzw organiseert vaartochten met de schepen om de nautische geschiedenis levend te houden. Ze zetten ook in op het behoud van de kennis over de schepen en ambachten via een documentatiecentrum met boeken, foto’s, films, verhalen, modellen en meer.
 
 
Naam: Tolerant vzw
Rekeningnummer: BE37 7450 0823 1228
met vermelding: gift Tolerant
 
Waardevol onderzoek
Luc Levrau en André Goeminne zijn de auteurs van het boek ‘De vlasnijverheid ten zuiden van Deinze’. Hoewel het handwerk in de vlasteelt intussen door machines gebeurd, gebeurt de behandeling van vlas tot vezels nog steeds in Vlaanderen. Het boek van Luc Levrau en André Goeminne is uniek, in die zin dat het aandacht besteedt aan huidige en historische vlasbedrijven uit Deinze, Zulte en Dentergem.
Hun werk werd door de betrokken gemeenten en de Provincie Oost-Vlaanderen zeer naar waarde geschat.
 
 
Rekeningnummer: BE18 7430 7828 4165 
met vermelding 'Gift Scheepswerf Cyriel de Smet'
 
 
 
West-Hinder III
MPM staat voor Maritiem Patrimonium, Patrimoine Maritime en is een private stichting van onafhankelijke vrijwilligers. MPM wil waardevol varend maritiem erfgoed behoeden voor sloop of verdere verwaarlozing. De vrijwilligers willen het historisch karakter van varend maritiem erfgoed bewaren voor huidige en volgende generaties. Dit vertaalt zich in restauratie, onderhoud en mogelijkheid om de schepen te bezoeken. Een team van vrijwilligers zet voor elk vaartuig een apart project op en volgt het van nabij op. Vandaag heeft MPM twee schepen in beheer: het lichtschip Westhinder3 en de houten mijnenveger M477 Oudenaarde. Beide schepen hebben een boeiend verleden en zijn als laatsten in hun type, gebouwd op vroegere Belgische scheepswerven!
 
 
Naam: MPM Maritiem Patrimonium, private stichting
Rekeningnummer: BE30 7440 8462 4611 
met vermelding van 'gift Westhinder 3'
 
Restart vzw
is gestart als een vereniging van enthousiaste havenliefhebbers die ijveren voor een mooie toekomst van de Oostendse haven. De vzw droomt van een multifunctionele haven met plaats voor ferries, visserij, groene energie en yachting. Ook de rol van de Oostendse haven als passagiershaven mag volgens de vzw niet vergeten worden. In oktober 2019 redde de vzw de Watson reddingboot 3 van de sloop. Samen met een groep vrijwilligers en vakspecialisten wil de vzw deze prachtige reddingboot in oorspronkelijke glorie herstellen.

 
Naam: vzw Restart Ferries Oostende
Rekeningnummer: BE30 7440 8283 9811
met vermelding van 'gift projectrekening vzw Restart Ferries Oostende'
 
 
 
Scheepvaartmuseum Baasrode vzw
maakt onderdeel uit van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. In 2010 werd de kiel gelegd van een reconstructie van een Baasroodse palingbotter 'Rosalie'. De vzw wil deze botter opnieuw in vaart brengen om bezoekers kennis te laten maken met een klassieke Baasroodse botter.
 
 
Naam: Scheepvaartmuseum Baasrode vzw
Rekeningnummer: BE03 7350 5664 7984
met vermelding van 'gift projectrekening Scheepvaartmuseum Baasrode'
 
 
Boek te koop
In Gekaapte brieven ontvouwen de auteurs letterlijk de post gericht aan het thuisfront van Oostendse zeelui in 1664, waaronder tal van kapers. Oprechte getuigenissen in een roerig tijdsgewricht, want er is zoveel meer dan de roes van de ‘prijs’ na een glorieuze kaping. De vele brieven, van de hand van matrozen tot kapiteins, geven ook stem aan heimwee, (liefdes)verdriet, (wan)hoop, dromen, opinies, wensen, overtuigingen en emoties.
 
Dankzij deze selectie aan brieven krijgen ook de kleine (zee)man en de vergeten volksvrouw een stem in de ruimere economische, politieke en sociale (maritieme) geschiedenis van de 17de eeuw.
 
 
Gekaapte brieven
Auteurs: Rudi Clynckemaillie, Marc Loy, Rupert Ovenden, Willy Versluys
Formaat: 23 x 23 cm
192 bladzijden
c. 80 illustraties in kleur
Gebonden in een hard cover
ISBN: 978-90-5856-660-7
Particuliere verkoopprijs: € 29,95
Release: december 2020
 
Voorinschrijven is mogelijk tot en met 30/11/2020
aan €25/boek.

Portkosten zijn niet inbegrepen.

Maak dit bedrag over op rekeningnummer
IBAN BE90 3632 0387 3832
op naam van Versluys-Loy.

Van zodra het boek beschikbaar is, wordt u daarvan op de hoogte gebracht. Geef uw naam, adres, e-mail en/of telefoon door aan Willy Versluys via  willy@versluys.net
 
Willy Versluys is eigenaar van de garnalenkotter Crangon in Oostende, lid van Watererfgoed Vlaanderen.
 
WIE HET VERLEDEN VERWAARLOOST,   
HYPOTHEKEERT ONZE TOEKOMST 
 
Voor meer info, vragen of meldingen:
Danny Deckers, communicatieverantwoordelijke, 
gsm 0475 45 18 00 
 
 
 
Wordt vervolgd!
 
groeten,
Watererfgoed Vlaanderen
 
 
WORD OOK LID
van Watererfgoed Vlaanderen
 
en/of
INSCHRIJVEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 
contact Philip

 
 

VRAGEN?
OPMERKINGEN?
MELDINGEN?
 
contact Danny

Watererfgoed Vlaanderen    www.watererfgoed.be