GETIJDEN #1

Mei 2020

 

 

 

Wie zijn verleden verwaarloost, hypothekeert zijn toekomst

 

Met Watererfgoed Vlaanderen naar nieuwe horizonten in woelige coronawateren

 

 

Het moment is voor onze activiteiten en doelen niet ideaal!  Dat is een understatement. Maar zoals vaker gezegd en oorspronkelijk door Johan Cruyff gelanceerd “elk nadeel heb se voordeel”     …corona dus… 


Hoe ik dat verklaar?  Wel omdat wij met zijn allen veel hebben geleerd en ondervonden. 

 

We leerden omgaan met de informaticatools die ons in staat stelden met kinderen en kleinkinderen te communiceren. We hielden zowaar vergaderingen zonder ons te verplaatsen.  We leerden whatsappen, zoomen, skypen en zo meer. 


We moesten leren omgaan met afzondering en dat is zwaar.  Zoals een eenzame zeeman op zee. Daar kunnen we ons nu echt een idee van vormen… maanden op zee en dan in de thuishaven… maar het is moeilijk, het is verdomd moeilijk. En we zijn nog niet in de thuishaven.  We houden ons hart vast voor de tweede storm en hopen dat die niet komt…  om dan veilig aan te meren.  


Geen vrienden ontvangen, geen voetbal, geen restaurantje bezoeken, niet met de oldtimer rijden, niet naar het tweede verblijf en wat weet ik nogal meer… 
Binnenkort komen er voor ons delicate dossiers van fondsenwerving op ons af.  Het Droogdokkeneiland, restauraties van schepen, samenwerking met vele verenigingen en vzw’s. De organisatie samen op poten zetten over de provinciegrenzen heen.
Gelukkig hebben we nu nieuwe communicatiemiddelen leren kennen!  We gaan er dus voor.  We zullen in de komende weken en maanden een gemeenschappelijk communicatiemodel uittekenen.  Met video’s op You Tube, meldingen op facebook, met aangepaste websites… spannend maar we gaan ervoor.   De bestaande publicaties blijven we verzorgen.  Dit is het eerste nummer van Getijden in die zin.  Spoedig volgt Ruimschoots…


Ik werd gevraagd de communicatie te stroomlijnen samen met collega’s uit de diverse geledingen van onze werking en de acteurs op ons speelveld in Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.  Ik reken samen met mijn collega voor Getijden Marcel Schoeters, die al zo lang publiceert, op jullie allen. 


Uitdagend en boeiend en voorlopig vanuit mijn en uw kot maar het gaat lukken. Er is voor communicatiedoeleinden een nieuw e-mailadres: communicatie@watererfgoed.be laat maar komen uw ideeën, bemerkingen, suggesties.


We zetten koers naar de toekomst vanuit ons rijke verleden.


Full ahead! 

Danny Deckers 

 

 

 

Watererfgoed Vlaanderen: een stand van zaken

 

 

Wij hopen dat jullie allemaal gezond door de crisis geraken. Dankzij de moderne communicatiemiddelen heeft ons dagelijks bestuur verder kunnen werken. Wij zullen wel zo snel mogelijk na Covid19 een drink organiseren in iedere provincie om onze ploeg en programma voor te stellen. GETIJDEN zal 4 x per jaar uitkomen. Wij zullen ook via Ruimschoots naar buiten toe communiceren.

 

Organisatie en structuur

 

Wij hebben een dagelijks bestuur in het leven geroepen, bestaande uit de voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris.Wij werken aan een nieuwe structuur voor ons vereniging. Wij gaan dus afdelingen creëren per provincie om een sterkere aanwezigheid te hebben in gans Vlaanderen.Iedere provincie zal een comité opzetten en autonoom werken, natuurlijk met respect voor de doelstellingen van de vereniging.

 

Vertegenwoordiging per provincie

 

Voor de provincie Oost-Vlaanderen hebben wij steun gekregen van Hilde Langeraert. Zij is conservator van het Industrie Museum Gent. Zij krijgt de medewerking van Frits De Waele.In de provincie Antwerpen zet Kapitein Patrick Blondé zijn schouders onder deze afdeling en hij krijgt de medewerking van Paul Van den Heuvel.Voor de provincies West -Vlaanderen en Limburg zijn wij nog in gesprek met mogelijke kandidaten.In Vlaams-Brabant hebben wij voor het ogenblik nog geen kandidaten. Voorstellen zijn welkom.


Statuten

 

Wij werkten aan nieuwe statuten die overeenkomen met de nieuwe wetgeving. Wanneer het document klaar is, zullen wij een buitengewone Algemene Vergadering organiseren ter goedkeuring.De Algemene Vergadering was gepland op 9 mei, maar we hebben ze moeten uitstellen. Een nieuwe datum volgt. Normaal moeten wij een A.V. houden ten laatste einde juni met mogelijkheid tot uitstel gezien de Covid 19.


Leden

 

Op 15/05/2020 zijn wij met 38  leden aangesloten. Dat is nog te weinig. Jullie kunnen ons helpen om leden bij te maken. Hoe groter onze vereniging hoe sterker.
Aantal leden vandaag en per provincie: Antwerpen 19, Oost-Vlaanderen 9, West-Vlaanderen 8 en Vlaams Brabant 1.


Onze taak is nu met ieder lid contact op te nemen om te checken wat WEV voor zijn leden kan doen. Er was gepland om met ons directiecomité onze leden te bezoeken in de verschillende provincies maar dit hebben wij moeten uitstellen tot na corona.
CommunicatieDanny Deckers heeft ons team versterkt, Danny zorgt voor de communicatie naar leden en extern. Marcel Schoeters blijft “GETIJDEN” samenstellen.

 

Wij hebben trials gemaakt over een nieuw communicatiesysteem, video. Het opmaken van 1 à 2 video’s per maand die wij zullen posten op YouTube en communiceren via mail, Facebook, Instagram naar onze leden, vrienden en groot publiek. De eerste testen zijn achter de rug en de resultaten zijn veelbelovend. U kunt onze eerst film bekijken op YouTube, klik hier


Kennismaking met onze Minister

 

Er was een vergadering gepland met minister Mathias Diependaele, die ook door corona uitgesteld is naar latere datum, om onze rol in de Vlaamse gemeenschap te bespreken.

 

 

 

Nieuws vanwege onze leden

 

Antwerpen

 

 

MPM ontfermt zich over Oudenaarde en West-Hinder III

MPM is sinds kort eigenaar van het lichtschip West-Hinder III en de riviermijnenveger M477 Oudenaarde. De werken aan West-Hinder III zijn gestart. Het schip zou normaliter voor het jaareinde weer te water moeten zijn gelaten.

 

 

Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum beheren pomphuis Droogdokkensite

De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum gaan een samenwerkingsakkoord tekenen met de stad voor de exploitatie van het oude pomphuis op de Droogdokkensite in  Antwerpen.

 

 

SNRA zoekt fondsen voor renovatie van Bantry Bay sloep

SRNA Koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging is de eigenaar van een Bantry Bay sloep. Zij zoeken fondsen om met de renovatie te starten. SRNA hoopt tegen volgend jaar in de vaart te zijn.

 

 

Vrienden van het Brouwershuis plannen tentoonstelling over de Herentalse Vaart

De Vrienden van het Brouwershuis gaat volgend jaar een tentoonstelling organiseren over de Herentalse Vaart. De vereniging blijft zich inzetten voor de restauratie en openstelling van het pand waar zij hun vereniging naar genoemd hebben. Vorig jaar vierden zij met succes de 500ste geboortedag van Gilbert van Schoonbeke, aan wie dit stuk erfgoed te danken is. 

 

 

Stichting Eugeen Van Mieghem bewaart werk van iconisch havenkunstenaar

De Stichting vzw Eugeen Van Mieghem inventariseert, bestudeert, publiceert en exposeert het werk van de Antwerpse havenkunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Sinds 1993 staat ze in voor de werking van het museum aan hem gewijd.

 

 

Het MAS is terug open!

Breng gerust terug een bezoekje, maar hou wel rekening met de verschillende voorzorgsmaatregelen. Lees ze aandachtig:  mas.be/coronavirus.

Wacht je nog liever wat langer? Het MAS is ook altijd online open.

 

 

 

Oost-Vlaanderen

 

 

Boek en tentoonstelling eren het veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet

In de marge van een onderzoek, dat resulteerde in het boek ‘De vlasnijverheid ten zuiden van Deinze’ hebben Luc Levrau en André Goeminne een hoeveelheid fotografisch materiaal in handen gekregen over  veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet. De scheepswerf situeerde zich in Gottem , deelgemeente van Deinze, tussen 1925 en 1960.

 

Frits De Waele, schipper en bestuurslid bij WEV, bestudeerde de maritieme foto's en herkende zeilkotter 'Anemone'. Dit mooi, onbekend en onuitgegeven materiaal verdient een prachtige tentoonstelling. Luc en André willen het verhaal van deze Vlaamse scheepswerf met internationale en koninklijke connecties, in woord en beeld tot leven brengen en tonen aan een groot publiek. 

 

Deze tentoonstelling zal op vijf plekken in Vlaanderen te zien zijn.  Naast het boek en de tentoonstelling, verschijnt ook een videomontage. Deze film wordt ook gekoppeld aan de locatie van het veer op de provinciale fietsroute ‘Over de schreef’ door middel van de Faro Erfgoed app. Tenslotte worden ook alle gedigitaliseerde foto’s aan de erfgoedbank overgemaakt voor bewaring en latere studies.

 

 

 

West-Vlaanderen

 

 

Fotoboek 70 jaar Havenfeesten Blankenberge

In Blankenberge gingen de Havenfeesten 2020, die normaal zouden hebben plaatsgevonden tijdens het hemelvaartweekend van 21-24 mei,  niet door maar er is een alternatief met het boek ‘70 jaar Havenfeesten Blankenberge’.  Het is een fotoboek met een overzicht van de voorbije edities. De 70ste editie van de feesten zal weliswaar pas voor 2021 zijn maar het boek komt er nu. Havenfeesten werden destijds georganiseerd naar aanleiding van het verdwijnen van het visserijbedrijf uit de haven van Blankenberge. Maritieme tradities moesten in ere gehouden worden.  De laatste generatie vissers hielp mee aan de oprichting van het feest. Het werd een van de meest authentieke feesten voor de Blankenbergenaar en mensen met roots in de visserij. Ondertussen zijn de Havenfeesten na 70 jaar zelf erfgoed geworden.

 

Havenfeesten bestaan op vandaag uit drie pijlers.  Het folkloristische gedeelte met aandacht voor het erfgoed, een “Sail” met reünie van klassieke schepen en het Northsea Folk & Shantyfestival waar de maritieme muziek een bod komt.

 

Tal van verenigingen kennen hun oorsprong door deze havenfeesten. Logischerwijze, verenigingen die de folklore promoten zoals vissersfolkloregroep Ebbe en Vloed destijds. Nadien vissersfolkloregroep De Vrye Visscherye en de folkloregroep De Korre. Ook de Noordzeedansers waren verschillende jaren actief met volksdansen. Dit allemaal door de havenfeesten.

 

Tevens zijn tal van verenigingen gered van de teloorgang. De bennedragers, die de vissersvrouwen met de visbennen op de rug uitbeelden, komen nog éénmaal per jaar naar buiten met de vissersstoet. De visbakkers van VONA zetten de traditie door van de visbakkers Blankenberge.

 

Maritieme erfgoedverenigingen kregen bestaansredenen zoals De Scute met de bouw van een Blankenbergse schuit.  De restauratie van de garnaalsloep Jacqueline Denise gebeurde eveneens na de belangstelling voor het maritiem erfgoed die werd opgewekt door de havenfeesten.

 

Het resultaat van deze publicatie is van nut voor de huidige deelnemers maar ook een archief voor de bevolking. Zowel lokale bevolking met roots in de visserij als de toeristen die gedurende al die jaren hebben genoten van de tal van georganiseerde activiteiten.

 

De publicatie geeft een overzicht van de voorbije zeventig jaar. Een overzicht met beeldmateriaal en niet zozeer met historische verklarende teksten.  Geen zware kost om te lezen maar een luchtig fotoboek.

 

Het handelaarsverbond haven en gebuurte beschikt over haar archief. Er is in de loop der jaren immers veel samengewerkt met mensen van de pers en privéverzamelaars. 

 

Daar is een mooie selectie uitgekomen. Het fotoboek kwam tot stand met steun van de Stad Blankenberge en Kusterfgoed, de projectvereniging van het cultureel erfgoed van de kustgemeenten. Voor deze uitgave van 98 pagina’s werd samengewerkt met een professionele vormgever en is er een oplage van 200 boeken voorzien.

 

Voorintekening kan via Infopunt Toerisme met een rechtstreekse link op de site van Blankenberge  www.blankenberge.be/fotoboek-havenfeesten.

Kostprijs 25,-€  (voorinschrijving 20,-€).

 

 

 

 

Restart lanceert peterschap voor restauratie Watson

De vzw Restart, die zich inzet voor de restauratie van de Oostendse Watson Reddingboot 3, heeft een nieuwe website. Naast informatie over deze Watson reddingsboot kun je via de site het peterschap opnemen van een te restaureren onderdeel. Er moet ook snel definitief onderdak gevonden worden, daarom kan je ook een aandeel van de nieuwe hangar sponsoren. Info www.reddingboot3.be of telefonisch 0477/70 67 13, e-mail: contact@vzwrestart.com

 

 

 

Afscheid

 

 

Op 25 april jl. overleed dhr. Marcel Vanden Bosch, 94 jaar oud. Marcel Vanden Bosch was bijna 50 jaar lang, van 1960 tot 2009, secretaris-generaal en penningmeester van ‘Mercator vzw’, de vereniging die in 1960 door de overheid in het leven was geroepen om het behoud van ons voormalig zeilopleidingsschip Mercator te vrijwaren, nadat het schip uit de vaart was genomen. Het is voor een groot deel aan hem te danken dat de Mercator bewaard is gebleven tot op de dag van heden.

 

 

In Sint Katelijne-Waver overleed op 15 april Theo Frison aan de gevolgen van Corona. Hij was 90. Jarenlang was hij een zeer gerespecteerd journalist voor het Handelsblad en later Het Nieuwsblad. De haven en de maritieme sector lagen hem na aan het hart. Theo was ook één van de medeondertekenaars van de aankoopakte van het terrein van de Scheldebron in het Noord-Franse Gouy door de maritieme journalistenvereniging ESPA.

 

 

Watererfgoed Vlaanderen   www.watererfgoed.be