Nieuws mei - juni 2020

Logimarket

Op initiatief van de Logistics Resilience Task Force hebben VIL en Logistics in Wallonia de digitale marktplaats Logimarket ontwikkeld.
Logimarket laat in deze onzekere tijden toe om vraag en aanbod van personeel, opslagruimte en transportmiddelen te koppelen. Het platform is sinds vorige week online en één jaar gratis beschikbaar.

Gratis testkit social distancing alarms

Het garanderen van de afstand van 1,5 meter tussen operatoren is voor bedrijven met logistieke operaties een hele uitdaging. Reden voor VIL om, met de steun van VLAIO, een project te lanceren waarbij testkits met verschillende social distancing alarms gratis ter beschikking worden gesteld van bedrijven.

De ingeschreven bedrijven hebben intussen alle devices ontvangen en zijn ze volop aan het testen. De resultaten worden eind juni teruggekoppeld aan VIL en geconsolideerd in een rapport.

Logistieke Barometer

De Logistics Resilience Task Force brengt de noden van bedrijven in kaart en volgt de evoluties op de voet op.

De resultaten van de vierde barometer vindt u hier. 

 

 

 

Ondersteunende overheidsmaatregelen

Om ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis, worden zowel op lokaal, Vlaams, Federaal als Europees niveau steunmaatregelen genomen.

De Logistics Resilience Task Force heeft een handig overzicht van deze maatregelen gemaakt. 

 

 

VIL slotevents als webinars

De geplande VIL-slotevents gaan door in de vorm van webinars. Voor VIL-leden zijn, ongeacht het aantal inschrijvingen, de webinars volledig gratis.

Schrijf u in voor de webinars via onderstaande links.

 

 

URBAN WASTE COLLECTION 9 juni 2020, 14 uur – 15.45 uur

CILOTEX (Circulaire Logistiek voor de textielsector) 22 juni 2020, 14 uur – 16 uur

TRAILER ON BARGE SHUTTLE 23 juni, 14 uur – 15.30 uur
  

Logigrid gestart


In het project ‘Logigrid’ willen VIL en Flux50 samen onderzoeken hoe Smart Microgrids kunnen bijdragen bij de elektrificatie van de Vlaamse logistieke sector en haar transitie naar hernieuwbare energie.

Het project ging vorige maand van start met 13 bedrijven.

 

Rural Parcel Delivery gestart

In het project ‘Rural Parcel Delivery’ zoekt VIL, samen met 6 bedrijven, naar efficiëntieverbetering bij pakketleveringen buiten de steden. Ook in minder dichtbevolkte gebieden worden dagelijks zeer veel pakketjes geleverd. De levering hiervan verloopt op dit moment weinig efficiënt.

In het project zal een geografisch samenwerkingsmodel met gedeelde cross-docking capaciteit uitgewerkt worden.
 

 

 

AI4Cast gestart

 

Het beter voorspellen en plannen van de supply chain, dat is de focus van het project AI4Cast.

HOWest, Sirris en VIL gaan samen op zoek naar hoe de inzet van moderne technologieën zoals blockchain, nieuwe data encryptie methoden en artificiële intelligentie, hiertoe kan bijdragen. 

Acht bedrijven nemen deel aan dit project.

 

 

Samenwerking Multimodaal Adviespunt en POM West-Vlaanderen

POM West-Vlaanderen en het multimodaal Adviespunt slaan de handen in elkaar om voor West-Vlaamse bedrijven de alternatieven in kaart te brengen en er de financiële business case van door te rekenen.

Wilt u kostenloos uw business case laten uitwerken door een logistiek expert? U vindt hier meer informatie.
 

Nieuwe leden

VIL verwelkomt 14 nieuwe leden:

4D TransC.RO TECH, Cinvio, Contaynor, DEME, Eiger North, Eurofiber, Mobitrade, Nijkerk Computer Solutions, Ortho-Medico, PSA Groep, Rombit, SettleMint en Urbike.

 

Datumprikkers

09/06/2020
22/06/2020
23/06/2020