Nieuwsbrief POM West-Vlaanderen
 
vol.172 november 2020

Circonopoly helpt jongeren om circulair na te denken

 

We leveren heel wat inspanningen om bedrijven aan te moedigen om circulair te ondernemen. Via het educatief spel Circonopoly, starten we al bij de jongeren om hen te laten kennis maken met de basisprincipes van circulair ondernemerschap. Tijdens het spel kruipen de leerlingen in de huid van een ondernemer die schoenen produceert. Ze leren om met de nodige investeringen van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel over te stappen. Zo denken ze na over duurzaam materiaalgebruik, hun eigen consumptiegedrag én het prikkelt hun ondernemingszin.

LEES MEER

break
 
 

Een stap richting binnenvaart

We sloegen de handen ineen met het multimodaal adviespunt van VIL om bedrijven te stimuleren om in te zetten op de modal shift en duurzame logistiek. Ook voor PurFi brachten we de haalbare alternatieven in kaart. “De businesscase toont een significante kostenbesparing in vergelijking met het vervoer over de weg. Dit bewijst dat naast winst op vlak van klimaat en uitgespaarde kilometers, kiezen voor multimodaal vervoer ook een financieel voordeel kan opleveren,” getuigt Koen de Ruyck. Bent u ook klaar voor de logistiek van morgen?

 

LEES MEER

 

Maatwerkbedrijven zorgen voor verankering

Sociale tewerkstelling is niet alleen een grote sociale meerwaarde, maar ook economisch gezien zijn ze een onmisbare partner geworden. Maatwerkbedrijf De Oesterbank bijvoorbeeld levert binnen de twee uur aan Daikin Europe. Met behulp van specifieke technologie stemmen ze hun productieprocessen af en garanderen ze een kwalitatieve ‘just in time’ dienstverlening. Verschillende studies die we uitvoerden tonen aan hoe maatwerkbedrijven een unieke meerwaarde creëren waardoor bedrijven in de reguliere economie hun activiteiten hier kunnen verankeren.

 

LEES MEER

 

Open-lab-dag gaat digitaal

4/12/2020 - online

Wilt u uw productieprocessen innoveren en bent u op zoek naar professioneel advies over industrie 4.0? Gefascineerd door de nieuwste technologieën op het vlak van Operator 4.0, Machine 4.0, Productie 4.0 en Product 4.0? Maak een afspraak voor een videocall met onze experts ter plaatse en bezoek het lab van uw keuze virtueel. Nieuw in deze editie zijn het Industrial Design Center en het Maaklab waar u alles te weten komt over de nieuwste evoluties in productdesign en prototyping.

 

SCHRIJF IN

 
 

Brugge.inc gelanceerd

Op maandag 23 november lanceerden we Brugge.inc samen met Voka en Stad Brugge. Via dit initiatief willen we het imago van de regio Brugge als bruisende, ondernemende stad versterken en het aantal innovatieve start-ups en scale-ups sterk laten toenemen. Naast de oprichting van de bijhorende incubator past ook het vernieuwde Ondernemerscentrum Brugge perfect in dit plaatje.

 

LEES MEER

 

Energiegemeenschappen uitgelicht

8/12/2020 - online

Wat zijn de perspectieven en opportuniteiten voor bedrijven op een bedrijventerrein om lokaal en collectief energie te genereren, op te slaan en te delen? Via een interactieve webinar over energiegemeenschappen op 8 december leert u heel wat meer over de mogelijke concepten, rechten en verplichtingen.


SCHRIJF IN

 

Voedingsoplossingen

Binnen het PROOF-project selecteerden we de bedrijven die voedingsoplossingen zullen ontwikkelen ter ondersteuning van patiënten met sarcopenie en COPD. Ze onderzoeken de eiwitverrijking van een halffabricaat voor soep alsook de mogelijkheden voor het verhogen van de energie- en eiwitdichtheid van voeding. Een multidisciplinair, digitaal zorgpad zal de voedingstoestand van patiënten en de effecten van de nieuw ontwikkelde voeding monitoren.


LEES MEER

 

 

 

 

U bent bereikbaar

10/12/2020 - online

Wist u dat heel wat werkzoekenden kampen met een gebrek aan vervoersmogelijkheden of met een gebrek aan kennis over de bestaande mobiliteitsopties? Jobopportuniteiten gaan verloren omdat werkplekken onbereikbaar lijken. Tijdens het WEST4WORK-webinar 'Samen op weg naar beter bereikbare jobs' op 10 december tonen we u hoe u vacatures en bereikbaarheid letterlijk op de kaart kan zetten.

 

SCHRIJF IN

 

Maak werk van uw digitale transformatie

Kmo’s hebben alsmaar meer nood aan digitalisatie en automatisatie van bedrijfsactiviteiten en aan digitale skills bij werknemers. Om uw digitale transformatie kracht bij te zetten, bieden we een totaalpakket aan van scans, audits, implementatietrajecten en inspirerende webinars. We doen hierbij beroep op de expertise van onze partners zoals Agoria, Sirris, Voka en UNIZO. Waar liggen uw digitale opportuniteiten?


LEES MEER

 

12 nieuwe streekproducten

Aan het label 100% West-Vlaams herkent u de heerlijke producten van ambachtelijke vaklui in West-Vlaanderen. Met twaalf nieuwe erkenningen breidt het aanbod uit binnen meerdere categorieën. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek. Zet u voortaan uw tanden in de Broeltorens van de Cortryck Praline? Ontdek alle 100% West-Vlaams streekproducten en hun prachtige verhalen.


LEES MEER