Nieuwsbrief POM West-Vlaanderen
 
vol.168 juni 2020

Nieuwe algemeen directeur

 

Vandaag neemt Lieven Tack officieel de fakkel over van Stefaan Matton als algemeen directeur van POM West-Vlaanderen. Lieven Tack is burgerlijk ingenieur, doctor in de toegepaste economie en master in de Europese studies. Hij heeft ruime ervaring met het sociaal-economisch beleid op Vlaams en Europees niveau en beschikt over een achtergrond die nauw aansluit bij de socio-economische ambities van de POM. Met de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur willen we op de ingeslagen weg verder gaan en blijven focussen op doorgedreven valorisatie en internationale groei.

LEES MEER

break
 
 

Impact in cijfers

Ter versterking van de regionale conjunctuurflash ontwikkelden we een interactief dashboard dat een beeld schetst van de impact van de coronacrisis op economisch West-Vlaanderen. Deze tool bevat regionale indicatoren op maandbasis en belicht de arbeidsmarkt, tijdelijke werkloosheid en andere economische indicatoren. Bekijk de evolutie, filter op regio’s of arrondissement en ga de impact na in uw streek.

 

LEES MEER

 

Quick Win call

De toekomstgerichte blik van ondernemers om uitdagingen aan te pakken, maakte de voorbije weken plaats voor crisismanagement. Via de Quick Win call van Fabrieken voor de Toekomst willen we bedrijven uit de West-Vlaamse speerpuntsectoren aanmoedigen om toch in te zetten op samenwerking en innovatie. Daarvoor maken we 500.000 euro vrij waarmee we 20 kortlopende pilootprojecten zullen ondersteunen.

 

LEES MEER

 

samenwerking EMEC

We werken samen met het gerenommeerde European Marine Energy Centre (EMEC) om het testplatform Blue Accelerator tot een hub voor bluegrowthontwikkelingen te laten uitgroeien. Deze testfaciliteit uit Schotland behoort tot de absolute wereldtop in de sector met een expertise van 15 jaar in golf- en getijdenenergie. Samen met EMEC ontwikkelden we een duurzaam langetermijnbusinessplan om het testplatform de volgende 15 jaar succesvol uit te baten.

 

LEES MEER

 
 

Digitale transformatie

De coronacrisis heeft het belang van toenemende digitalisatie en automatisatie van bedrijfsactiviteiten en de nood aan digitale skills bij werknemers duidelijk gemaakt. Om de ‘digital readiness’ van de industriële kmo’s op te krikken, werkten we samen met partners een totaalpakket aan scans, audits, implementatietrajecten en webinars uit. Heeft u nood aan een systematische digitale doorlichting van uw bedrijf? Wilt u concreet en toekomstgericht technologisch advies en projectbegeleiding ontvangen?

 

LEES MEER

 

Hoe werkt u samen?

Blijven innoveren of samenwerken is een voorwaarde voor het succes op lange termijn van uw organisatie of bedrijf. Wat zijn uw redenen om samenwerkingen op te zetten rond innovatie? Welke factoren beïnvloeden deze samenwerkingen? We onderzoeken wat de huidige status is van volwaardige bedrijfssamenwerkingen en zijn benieuwd naar uw input hierover! Vul onze enquête in, achteraf delen we de resultaten van deze studie met u.


LEES MEER

 

Ik Zomer West-Vlaams

Zomer 2020 wordt bijzonder. Via de campagne ‘Ik Zomer West-Vlaams’ zette de Provincie een zomervakantie met veel beleving op poten. Steden en gemeenten krijgen één euro per inwoner - in totaal 1,2 miljoen euro - om meer beleving in heel West-Vlaanderen op een veilige manier te creëren. Ga voor een ultieme lokale shopervaring of ontdek het lekkerste van de streek. Ontmoet de vaklui achter hoeve- en streekproducten en maak samen de weg die uw voeding aflegt korter.


LEES MEER

 

 

 

 

Collectieve afvalinzameling

Bedrijven zijn verplicht om 21 afvalfracties apart van het restafval in te zamelen. Via het project ‘Grensland is Circulair’ is er meer aandacht voor collectieve en circulaire afvalinzameling op bedrijventerreinen met afval- en kostenreductie als gevolg. In West-Vlaanderen zorgen wij voor de uitrol naar andere bedrijventerreinen die betrokken zijn bij het initiatief Bedrijventerreinen voor de Toekomst.

 

LEES MEER

 

Verborgen arbeidspotentieel

Hoe gaan we postcorona aan de slag met het verborgen arbeidspotentieel in West-Vlaanderen? Hoe bieden we een antwoord op de piekende vervangingsgraad van 55-plussers en demografische krimp van het West-Vlaams arbeidsaanbod? Schrijf u in voor de allereerste WEST4WORK webinar op 8 juli met Prof. dr. Sarah Vansteenkiste (Steunpunt Werk, KU Leuven).

 

SCHRIJF IN

 

’t Werkpand Roeselare

De stap naar een eerste kantoor is voor veel ondernemers een belangrijk moment. Het betekent dat er een stevige basis is en vaak ook dat er groeiambities zijn. Twee ondernemingen, IT-bedrijf Somko en Succesjobs, getuigen over hun verdere professionalisering dankzij de faciliteiten die ’t Werkpand Roeselare hen bood.

 

LEES MEER

 

 

 

 

Digitaal beeldwoordenboek

De nieuwe vertaalapp FACT laat communicatie op de werkvloer met anderstaligen een heel stuk vlotter verlopen. Deze app voor smartphone vertaalt namelijk vaktermen uit de groensector en de metaalindustrie van en naar het Nederlands, Frans, Engels, Roemeens, Pools, Arabisch, Dari en Pashtu, telkens geïllustreerd met een pictogram of foto. FACT werkten we samen uit met de Provincie West-Vlaanderen en de partners van het Interreg-project AB Réfugiés – Emploi.

 

LEES MEER

 

Ondersteuning detailhandel

De jaarlijkse geactualiseerde ‘feitenfiche detailhandel’ voor steden en gemeenten is online beschikbaar. Vergelijk uw data met andere gemeenten, maak gepersonaliseerde rapporten of bekijk interactieve grafieken of kaarten. We breiden onze dienstverlening verder uit om steden en gemeenten te versterken in hun detailhandelsbeleid. Met de aanstelling van een detailhandelscoach wordt u begeleidt bij de visievorming van uw toekomstgericht handelsbeleid.

 

LEES MEER

 

kga-ophaling uitgesteld

De komende jaren organiseren we opnieuw halfjaarlijkse ophaalrondes voor klein gevaarlijk afval bij West-Vlaamse bedrijven. Via deze collectieve ophaalrondes halen we het kga op een correcte manier op en krijgt u via de erkende ophaler de nodige attesten. Zo voldoet u aan de VLAREMA-voorschriften i.v.m. het verplicht scheiden van afvalfracties. Door de verminderde activiteit bij heel wat bedrijven stelden we de ophaalronde van juni 2020 uit. De eerstvolgende ronde is voorzien in november 2020.

 

LEES MEER