Nieuwsbrief POM West-Vlaanderen
 
vol.165 maart 2020

Economische steunmaatregelen

 

De coronacrisis zal naast een enorme menselijke impact ook economische gevolgen hebben. Vanuit de federale en Vlaamse overheid zijn er tal van steunmaatregelen uitgewerkt om door deze moeilijke periode te komen. Via onderstaande link vindt u een overzicht van de maatregelen en bij welke instantie u terecht kan. Ook wij volgen de richtlijnen van de overheid strikt op en werken verder van thuis uit. Zo blijven wij onze dienstverlening garanderen en zetten we ons dagdagelijks in om u verder te ondersteunen.

LEES MEER

break
 
 

DANKUWEL

Heel wat bedrijven en hun werknemers blijven aan de slag om onze economie draaiende te houden. De voedings-, de landbouw, zorg-, transport en logistieke en heel wat andere sectoren zetten dagelijks hun beste beentje voor om iedereen zo comfortabel mogelijk door deze moeilijke periode te brengen. We willen iedereen oprecht bedanken. Applaudisseert u mee?

 

LEES MEER

 

Bestel lokaal

Veel handelaars hebben de deuren gesloten en zijn overgeschakeld op online serviceverlening. Er zijn ondertussen heel wat initiatieven om de handelaars vooruit te helpen. OC West maakte via ‘Ik koop lokaal’ een bundeling. Per gemeente kan u kijken op welke besteldiensten u beroep kan doen.

 

LEES MEER

 

Franse werknemers in dienst?

Ook Frankrijk is in lockdown waardoor enkel de noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Veel West-Vlaamse bedrijven hebben Franse werknemers in dienst. Om zich naar hun werk te verplaatsen, moeten de werknemers twee documenten voorleggen. U kan deze via deze link downloaden.

 

LEES MEER

 
 

We zoeken een exploitant

Voor River Terminal Roeselare zoeken we een exploitant met knowhow op vlak van bulk en paletten, kennis van procedures en logistieke IT. De nieuwe terminal zou midden 2021 operationeel moeten zijn en zal bedrijven de kans bieden om hun goederen op een duurzame en filevrije manier te vervoeren.

 

LEES MEER

 

Levenslang leren

We onderzoeken momenteel de uitbreidingsmogelijkheden van ‘levenslang leren’ voor volwassenen in de Westhoek. KU Leuven HIVA ontwierp voor ons een enquête die zowel door cursisten als niet-cursisten ingevuld kan worden. Interesse in ‘levenslang leren’ en wilt u meer opleidingskansen dicht bij huis? Deel uw ervaring! Vul de enquête in voor 26 april en maak kans op een bon van 25 euro bij Standaard Boekhandel.


LEES MEER

 

8 nieuwe innovatieve projecten

Met de Quick Wins moedigen we, via Fabrieken voor de Toekomst, bedrijven aan om crosssectoraal samen te werken en nieuwe innovatieve projecten op te zetten. Na een nieuwe oproep, sloegen heel wat bedrijven de handen in elkaar en dienden een projectvoorstel in. Dankzij de Quick Wins krijgen 8 projecten een financiële ondersteuning van maximaal 15.000 euro per project.

 

LEES MEER

 

 


 

Dalende conjunctuurcurven

De nieuwe conjunctuurmetingen voor de maand maart zijn, helaas maar niet onverwacht, negatief. Door de coronacrisis is de vraag naar een aantal producten en diensten duidelijk geslonken, wat een directe negatieve impact op de economische activiteiten heeft. Innovatie is een mogelijke hefboom om die motor weer op gang te brengen. Ook in coronacrisistijden is de creativiteit bij onze ondernemers namelijk onuitputtelijk. Laat u inspireren!

 

LEES MEER

 

Verkeersveilig West-Vlaanderen

De vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen heeft als doel om de verkeersveiligheid in West-Vlaanderen te verhogen. Denkt u eraan om in de toekomst een sessie rond verkeerspreventie in uw bedrijf of organisatie te organiseren? Dan kan u via de vzw hiervoor twee tuimelwagens en een rijsimulator huren. In de tuimelwagen ervaren chauffeurs en passagiers onmiddellijk het nut van het dragen van de veiligheidsgordel. In de rijsimulator voelt u hoe het is om te rijden onder invloed of bij vermoeidheid.


LEES MEER

 

Slimme kassa

In februari organiseerden we samen met VDAB een inspiratiesessie over de ‘slimme kassa’ en het gebruik ervan. De bewoners van Mariënstede, een centrum voor mensen met een beperking in Dadizele, verkopen allerlei producten in hun eigen buurtwinkel. De traditionele kassa is voor hen moeilijk. Het centrum ging op zoek naar een systeem waar ook mensen met een beperking mee kunnen werken. Dit leidde tot een uniek aangepaste kassa die werkt met duimherkenning, een scanner en een systeem dat automatisch geld teruggeeft.

 

LEES MEER