NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Omzet Belgische transportsector gehalveerd door coronacrisis
 
De omzet van Belgische wegtransporteurs is in de voorbije weken gehalveerd door de corona-uitbraak. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische transportfederatie Febetra, waarvan donderdag de resultaten zijn gepubliceerd.
 
 
 
#
 
FNV wil ‘never nooit niet’ onbemand vervoer op CER
 
Vakbond FNV Havens blijft dwars voor het idee liggen van onbemand vervoer over de Container Exchange Route (CER) op de Maasvlakte, die eind dit jaar klaar moet zijn.
 
 
#
 
Minister wil één ‘fosfine-protocol’ voor alle havens
 
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat alle Nederlandse zeehavens gezamenlijk afspraken maken om gif-incidenten zoals die op binnenvaartschip ‘Fox’ te voorkomen. Dat staat in de beantwoording op Kamervragen die de SP en VVD stelden over het inmiddels beruchte incident, waarbij twee schippers bijna om het leven kwamen.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Amsterdam krijgt offshore-haven bij sluis
 
Het ei is gelegd. Na enkele jaren van intensief onderhandelen hebben de zeehavens van Amsterdam en IJmuiden een convenant gesloten met de rijksoverheid, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen en staalbedrijf Tata Steel voor de ontwikkeling van een offshore-haven op het terrein van de oude Averijhaven.
 
 
 
#
 
Port of Amsterdam: ‘Voorjaar 2025 moet onze energiehaven klaar zijn’
 
Na de samenwerking op cruise-gebied hebben de havendirecteuren Koen Overtoom (Amsterdam) en Peter van de Meerakker (IJmuiden) elkaar gevonden bij de ontwikkeling van de oude Averijhaven tot een offshore-haven voor windparken. Daarvoor is recent een consortium opgezet tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Velsen en de twee havenbedrijven. ‘Een geweldige opsteker voor ons.’
 
 
 
#
 
Ruim 1500 vrachtwagenchauffeurs ‘in de aanbieding’
 
Het coronavirus heeft de afgelopen weken voor een fors overschot gezorgd van het aantal vrachtwagenchauffeurs. Op het uitwisselingsplatform dat vorige maand is gestart, worden meer dan vijftienhonderd chauffeurs aangeboden. Het aantal gezochte truckbestuurders is een fractie hiervan. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers.
 
 
 
#
 
Van Straalen De Vries blijft uitbreiden met overname Bijvoet
 
Vervoerder Van Straalen De Vries uit Zwaagdijk-Oost neemt Bijvoet Transporten uit Obdam over. De overname vond officieel op 16 april plaats. Het gaat om de activiteiten van zowel Bijvoet Transporten als Bijvoet Distributie. Financiële details over de deal zijn niet meegedeeld.
 
 
#
 
Vrachtcharter met hazelnootpasta, luchtvracht kijkt nergens meer van op
 
Emirates SkyCargo heeft recent naast mondkapjes en beschermende medische kleding ook een vrachtcharter uitgevoerd met vijftig ton aan Turkse hazelnootpasta. Eindbestemming: de Australische snoepindustrie.
 
 
 
#
 
Transportsector komt met coronaprotocol voor dc’s en chauffeurs
 
Branchepartijen uit transport en logistiek hebben protocol opgesteld hoe chauffeurs en dc-medewerkers veilig kunnen werken in tijden van corona en de anderhalve-meter-economie. Het protocol is voor werkgevers, opdrachtgevers, zzp’ers en werknemers.
 
 
 
#
 
Maersk door concurrent in VS aangeklaagd om contractbreuk
 
Maersk heeft een exclusieve overeenkomst met een concurrent van APM Terminals in de VS eenzijdig opgezegd en alle operaties naar de eigen terminal verplaatst. Het concurrerende havenbedrijf dreigt door het plotselinge besluit om te vallen en stapt naar de rechter.
 
 
 
#
 
Castelein: ‘Alleen volume en groei geen duurzaam business model Rotterdam’
 
De haven in Rotterdam zal zich na de coronacrisis niet richten op volume en groei als belangrijkste drijfveren. ‘Dat is geen duurzaam business model. Onze haven zal niet zo snel nog groter worden’, sprak Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, tijdens een webinar dat door Nieuwsblad Transport werd georganiseerd.
 
 
 
#
 
Kijk het webinar terug over de impact van corona op de Rotterdamse haven
 
Wat is de visie van Allard Castelein (CEO Havenbedrijf Rotterdam), Kees Groeneveld (directeur Euro-Nordic en voorzitter VRC), Ben Maelissa (directeur Danser Group en lid Algemeen Bestuur Deltalinqs) en Roderick de la Houssaye (directeur NedCargo en voorzitter Fenex) op de gevolgen van corona op het Rotterdamse havenbedrijfsleven? Bekijk onderstaand webinar waarin zij vertellen over de gevolgen...
 
 
 
#
 
Nederlanders opgepakt bij enorme cocaïnevangst in haven Antwerpen
 
De Belgische politie heeft woensdag een enorme partij cocaïne ontdekt in een loods in de haven van Antwerpen. Volgens de Gazet van Antwerpen gaat het om bijna 4000 kilo met een straatwaarde van zo’n 200 miljoen euro.
 
 
#
 
Commentaar – Chauffeursoverschot
 
Binnen een paar weken heeft het coronavirus het chauffeurstekort veranderd in een chauffeursoverschot. Dat bleek de afgelopen dagen uit diverse cijfers. Vervoerders bieden hun overtollige truckbestuurders massaal aan op een door de sector opgezet uitwisselingsplatform, terwijl uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal uitkeringsaanvragen in de sector Vervoer en Logistiek fors is opgelopen.
 
 
 
#
 
Logistiek vastgoed steeds vaker in handen van retailers
 
De vraag naar logistiek vastgoed daalde vorig jaar voor het eerst sinds 2013. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Ook wordt duidelijk dat retailers een steeds groter deel van de opnames voor hun rekening nemen. Nieuwsblad Transport zet deze en enkele andere opvallende ontwikkelingen op een rijtje, aan de hand van...
 
 
 
#
 
MLS en D.J. Middelkoop bundelen krachten
 
D.J. Middelkoop & Zn. (Nieuw-Vennep) en Maastricht Logistics Services (MLS) hebben een strategische samenwerking afgesloten voor alle logistieke diensten op Maastricht Aachen Airport en het nabijgelegen Liège Airport op het gebied van import en export. Via truckdiensten is er dagelijkse aan- en afvoer van zendingen richting Schiphol.
 
 
 
#
 
Bloemenvervoerders hopen op steun na ‘verloren seizoen’
 
Terwijl Nederlanders massaal bloemen kopen om de coronatijd wat op te fleuren, is het voor de bloemenexport en de bloemenvervoerders een inktzwarte lente. Om de sierteeltsector te helpen, zegde de Nederlandse overheid afgelopen week 650 miljoen euro toe. Maar welke hulp de transporteurs krijgen, is nog onduidelijk.
 
 
 
#
 
Nederlandse vrachtwagenchauffeur gepakt met 140 kilo cocaïne in Dover
 
Een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuwegein is opgepakt in de haven van Dover. In zijn truck zat 140 kilo cocaïne verstopt. Volgens de Britse douane zouden de drugs een straatwaarde van 14 miljoen pond hebben gehad, omgerekend 16 miljoen euro.
 
 
#
 
Vermiste kapitein drijft 18 uur rond op zee
 
Een opmerkelijke zaak in Maleisië, waar voor de kust een kapitein van containerschip ‘Harbour Neptune’ om onduidelijke redenen te water raakte en pas achttien uur later werd gevonden in zee.
 
 
 
#
 
Video-interview: Hoe voordeel halen uit de NOW-regeling?
 
De NOW-regeling is in korte tijd opgetuigd door de regering. Ondernemers krijgen vanwege de coronacrisis een subsidie voor de loonkosten op basis van omzetverlies. Hoe zit de regeling precies in elkaar? En misschien nog belangrijker: hoe kun je er je voordeel mee doen als onderneming? Wat zijn de grijze gebieden?
 
 
 
#
 
Column – Chauffeur moet 120.000 euro betalen voor rijden onder invloed
 
Onlangs heeft de Utrechtse kantonrechter een vrachtwagenchauffeur veroordeeld om een bedrag van rond de 120.000 euro te betalen aan de schadeverzekeraar van zijn werkgever. Het betrof een bestuurder van een melktankwagen. Hij raakte begin januari 2014 in de ochtend betrokken bij een eenzijdig ongeval, waarbij de tankwagen kantelde en werd beschadigd. Achteraf bleek dat hij...
 
 
 
#
 
Olie-opslag in tankers naar recordniveau van 160 miljoen vaten
 
De drijvende voorraad ruwe olie op zee is gegroeid tot een historisch hoog niveau van 160 miljoen vaten. Dat is ruwweg een verdubbeling van de situatie van twee weken geleden.
 
 
 
#
 
Wegtransporteur Girteka zet mes in personeelsvergoedingen
 
Wegvervoerder Girteka zet het mes in de uitgaven voor personeel. Daarbij gaat het volgens het bedrijf niet om ontslagen, maar om het stopzetten van toeslagen. Dit als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de impact die dit heeft op de omzet.
 
 
 
 
POLL
 
  Bemand vervoer over de Container Exchange Route (CER) is nu al achterhaald.  
 
 
stem Eens. Automatiseren drukt de kosten.
stem Eens. Minder kans op verspreiden coronavirus.
stem Oneens. Werkgelegenheid moet zoveel mogelijk in stand blijven.
stem Oneens. Capaciteit van geautomatiseerde CER is te laag.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam