Nieuws september - oktober 2020

Logistics Resilience Task Force: next steps

In september start de Logistics Resilience Task Force met de oprichting van de cel 'strategie'. Doel is om op lange termijn de Vlaamse logistieke sector structureel weerbaarder te maken bij een crisissituatie of pandemie. VIL zal binnen deze cel een ondersteunende rol opnemen.

Werden ook gepubliceerd tijdens de zomer: ‘Paperless Logistics’: een tool om documenten op een digitale, veilige manier over te dragen en te ondertekenen, en ‘Mobile e-Learning’een tool om op een smartphone of ander apparaat een online training aan te reiken aan personeelsleden, bezoekers of chauffeurs.

Oplevering Log!Ville nadert

Wie op het Wetenschapspark in Niel komt, kan er niet naast kijken. Log!Ville staat er.

VIL start nu met de inrichting als digitaal belevings- en demonstratiecentrum.

De ceremoniële opening is gepland eind maart 2021.

Interesse in een partnership? Contacteer Philip Peeters of Paul Van Nuffel.

 

Logigrid: Komt uw bedrijf in aanmerking voor innovatieve rendabele energietoepassingen?

In het project Logigrid zoekt VIL 4 bedrijvenclusters voor wie de meest rendabele hernieuwbare energie-installatie gedimensioneerd mag worden.

Is uw bedrijf gelegen op een bedrijventerrein en wil u graag meer inzicht krijgen in wat er voor uw bedrijf mogelijk is? Vul dan zeker de korte vragenlijst in. (max. vijf minuten) 

Uw gegevens worden volledig vertrouwelijk behandeld en deelname houdt geen verplichting tot investering in.

Social Distancing Alarms: analyse van 1000 testen

Social Distancing Alarms kunnen medewerkers in een logistieke omgeving helpen om op een veilige afstand van elkaar te werken.
Dit blijkt uit de 1000 testresultaten die VIL verwerkte van 230 bedrijven. Het rapport met alle bevindingen is gratis beschikbaar. 

Dit initiatief van VIL werd erg positief onthaald.

"Voor ons was de test in ieder geval wel een openbaring en we zijn heel tevreden met dit initiatief van VIL en VLAIO en met de professionele organisatie. We hebben geen weet van dergelijke schaal intiatieven eender waar in de wereld. Ook intern zijn er wel wat monden opengevallen dat zo iets op zo’n snelheid met zoveel lokale technologiebedrijven samen kan op een professionele en wettelijk conforme manier. Meer dan petje af voor dit!"
- P&G

"Nogmaals bedankt om ons de mogelijkheid te geven om deze verschillende apparaten te mogen testen."
- DHL Supply Chain

Projecten in opstart

Met project Zelfsturende Teams gaat VIL op zoek naar een methodologie om zelfsturende teams succesvol te implementeren in de logistieke sector.

Met het project Chauffeur 4.0 wil VIL, samen met partner UHasselt, de instroom en retentie van vrachtwagenchauffeurs verhogen. 

 

    

 

Concurrenten werken samen voor ophaling stedelijk bedrijfsafval

In het project Urban Waste Collection sloegen rechtstreekse concurrenten de handen in elkaar om de ophaling van bedrijfsafval in de steden efficiënter aan te pakken. Een primeur in Vlaanderen!

Deelnemers SUEZ en Renewi haalden in ‘Collecting together for you’ samen afval op, met het gebruik van neutrale wagens met vermelding van een gezamenlijk logo. 

 

Van textielafval tot nieuw t-shirt: circulaire economie in textielsector

Het project Cilotex bracht de logistieke voorwaarden in kaart om de circulaire economie toe te passen in de textielsector.

De keten van textielrecyclage moet kort worden en gericht op het maximaliseren van de waarde van de producten. In het project werd uit 30 kilo oude t-shirts een volledig nieuw t-shirt gemaakt, zonder verlies van kwaliteit van het textiel.

 

Onvoldoende volumes voor roro-concept via binnenvaart

Een roro-lijndienst opzetten om trailers te vervoeren over korte afstand via de binnenvaart in Vlaanderen blijkt technisch perfect haalbaar te zijn. Al kan dit concept op dit moment nog niet concurreren met de prijzen van door-to-door wegvervoer. Dat blijkt uit de resultaten van het project Trailer on Barge Shuttle.
Onze Vlaamse waterwegen beschikken nog niet over de nodige infrastructuur en ook de beschikbare binnenvaartschepen hebben onvoldoende laadcapaciteit. 

Coronaproof VIL events

VIL neemt alle maatregelen om zijn events in het najaar op een veilige manier fysiek te kunnen laten doorgaan.

Indien de maatregelen opnieuw verstrengen zal overgeschakeld worden op webinars.

 

 

VIL facturatie volledig digitaal

VIL zet in op administratieve vereenvoudiging, zowel voor u als leverancier of partner, als voor de vlotte verwerking en uitbetaling door ons. Daarom verwerkt VIL alle facturen nog uitsluitend digitaal. Wij vragen u dan ook vriendelijk om uw facturen uitsluitend als pdf-bestand door te sturen naar invoices@vil.be.

 

Succesvolle samenwerking POM West-Vlaanderen

Het enthousiaste POM-VIL-team heeft de voorbije maanden niet stilgezeten.

Maar liefst 34 West-Vlaamse bedrijven reageerden al op onze oproep. Met 11 lopende business cases werpt onze samenwerking zonder meer zijn eerste vruchten af.

Werkt u in een bedrijf in West-Vlaanderen en wilt u gratis uw multimodale alternatieven in kaart laten brengen?

Contacteer willy.dedecker@vil.be of barbara.peene@pomwvl.be.

Nieuwe leden

VIL verwelkomt 14 nieuwe leden. We stellen ze graag aan u voor:

Airclima, Business & Decision, Campine, Dikdak Injection, DS Smith, Engie, HERW!N, Kalmar (Cargotec), Maxomotive, Quares, RCT Stevedoring, Snowball, Tabaknatie en Wever & Ducré.

Datumprikkers

30/09/2020
10/12/2020